Sătmărenii, invitați la evenimentele Bienalei de Arhitectură Transilvania 2023
Sătmărenii, invitați la evenimentele Bienalei de Arhitectură Transilvania 2023
Bienala de Arhitectură Transilvania (BATRA) reunește, o dată la doi ani, cele mai bune lucrări de arhitectură, design și intervenții urbane realizate de arhitecți din cele cinci filiale partenere: OAR Transilvania, OAR Bihor, OAR Satu-Mare, OAR Nord-Vest, OAR Alba

În perioada 20 – 27 octombrie 2023, cu sprijinul Primăriei Municipiului Satu Mare și al Centrului Cultural G.M. Zamfirescu, are loc la Casa Meșteșugarilor Bienala de Arhitectură Transilvania – BATRA 2023, organizată sub egida Ordinului Arhitecților din România Filiala Transilvania. 


Scopul ediției 2023 este reflectat de tema aleasă, ”(imp)ACT”, respectiv de credința organizatorilor că arhitectura are puterea să schimbe lumea.


Vineri, 20 octombrie 2023, de la ora 10.00, la Casa Meșteșugarilor au loc atelierele ,,Premiul copilului – de-a arhitectura’’, prezentare susținută de arhitect Silvia Gherțan, cu participarea elevilor clasei I-a de la Școala Gimnazială ,,Constantin Brâncoveanu’’, elevi îndrumați de învățătoarea Crina Dan. De la ora 18.00 are loc venisajul expoziției Premiilor BATRA 2023, ,,Școala de arhitectură – trecut – prezent – viitor’’, prezentarea fiind susținută de profesor universitar dr. arh. Marian Moiceanu, rector al Universității de Arhitectură și Urbanism Ion Mincu. Seara este dedicată elevilor, fiind pregătită o prezentare modelare 3D. 


În 23 octombrie, de la ora 16.00, arhitect Florin Gheorghe Anițaș va susține o prezentare pentru elevii de liceu, membrii OAR și publicul larg, fiind propus un atelier de lucru - arte vizuale. De la ora 18.00 are loc conferința ,,Intră în era digitală a construcțiilor’’. Se organizează și un atelier de lucru intitulat ,,Orașul prin ochii copiilor’’.

 

Marți, 24 octombrie, de la ora 16.00, va susține o prezentare arhitect Vlad Aurelian Severin și profesara Irina Flore pentru elevii de ciclu primar și gimnazial și nu numai, având loc o prezentare a programului de randări. 

 

Miercuri, 25 octombrie, de la ora 18.00, sătmărenii sunt invitați la prezentarea susținută de arhitect Horia Vancea, prezentare program de randări, iar joi 26 octombrie, de la ora 15.00, membrii OAR și publicul larg sunt invitați la prezentarea susținută de Sándor Muhi. Miercuri, participanții sunt invitați și la un tur ghidat, plimbări prin Satu Mare. 


În 27 octombrie, de la ora 18, membrii OAR și publicul larg sunt invitați la prezentarea susținută de arhitect de arhitect Nicolae Florin Cororeci.


Evenimentul în jurul căruia se desfășoară Bienala de Arhitectură Transilvania este expoziția-concurs Premiile BATRA 2023 care prezintă cele mai importante proiecte și intervenții realizate în domeniul arhitecturii în ultimii doi ani. Expoziţia-concurs reflectă activitatea membrilor filialelor participante. Nominalizările și premiile sunt acordate de către un juriu format din arhitecți consacrați din țară și străinătate. 


Sătmărenii pot admira până în 28 octombrie 2023, pe traseul pietonal dintre Casa Albă și Aurora, lucrări din expoziția-concurs, lucrări de locuințe, design interior, restaurare, scenografie, realizate în ultimii doi ani de arhitecții sătmăreni, membri în cadrul Ordinului Arhitecților din România.