GMZ125 - evenimente dedicate aniversării a 125 de ani de la nașterea lui George Mihail Zamfirescu
GMZ125 - evenimente dedicate aniversării a 125 de ani de la nașterea lui George Mihail Zamfirescu
Aniversăm 125 de ani de la nașterea lui George Mihail-Zamfirescu, dramaturg, prozator, poet, publicist și traducător, un talent robust, un zugrav iscusit de caractere şi moravuri, un om modest, ca orice om valoros, care care a marcat viața culturală sătmăreană și a contribuit la formarea tinerelor generații.

Primăria Municipiului Satu Mare, Centrul Cultural ,,G.M. Zamfirescu”, Muzeul Național al Literaturii Române, Muzeul Județean Satu Mare și Centrul Multicultural Poesis invită sătmărenii să participe la evenimentele aniversare care se vor organiza în municipiul Satu Mare în perioada 13-14 octombrie. 

George Mihail-Zamfirescu născut la București, în familia unui tâmplar, autorul celebrei piese ,,Domnișoara Nastasia” (1927) sau al „dipticului” românesc ,,Maidanul cu dragoste” (1933) a locuit la Satu Mare între anii 1922 și 1924, lucrând ca funcționar la Asigurările sociale. În paralel, a marcat și viața culturală sătmăreană, punând bazele unui cerc de teatru și întemeind revistele ,,Săgeata” și ,,Icoane maramureșene”. De asemenea, debutul său în volum s-a petrecut în orașul de pe Someș, unde a publicat culegerea de proză scurtă ,,Flamura albă” (1924).

Expoziția Remember GMZ125

  • Casa Meșteșugarilor, sala mică | Vernisaj: 13 octombrie, 10.00

În perioada 13-27 octombrie, la Casa Meșteșugarilor, în cadrul acestei aniversări, Muzeul Național al Literaturii Române aduce o expoziție consacrată vieții și operei scriitorului care a adus în prim-plan, prin creația sa, universul periferiei, al „lumii de jos”, cu numeroasele ei drame și puținele ei bucurii. Vizitatorii vor putea vedea tablouri și fotografii înfățișându-l pe George Mihail Zamfirescu, manuscrise (scrieri literare, publicistice, corespondență, însemnări), afișe ale pieselor și articolelor din periodice, inclusiv din revista ,,Icoane maramureșene”.

„Maidanul cu dragoste” - Suflete_cu_rufele_murdare | AVANPREMIERĂ 

  • Teatrul de Nord - Sala Ács Alajos | 13 octombrie, 19.00

Spectacol de Trupa Mihai Raicu, Teatrul de Nord Satu Mare

„Sătmăreanul” George Mihail Zamfirescu (sătmărean măcar pentru că acum exact 100 de ani a înființat în Satu Mare „Societatea pentru teatrul și cultura românească”) a fost un Caragiale tandru și trist. În „Maidanul cu dragoste” ne arată plin de empatie imaginea nefardată, sau fardată prost de o mână nedibace, cu cosmetice uscate, într-o oglindă spartă, a sărăciei, simplității și efemerității umane...

Maidanul cu dragoste aduce un tumult de viaţă, pasiune şi drame din mahalaua românească, mahalaua tragică și nu cea comică, caricaturală pe care o știm de la Caragiale. Privațiunile materiale, lipsa de orizont sufletesc, viața apăsătoare le-a clădit oamenilor o fire închisă, aspră, puțin comunicativă, dar sufletul lor păstrează totuși o căldură și o afecțiune sinceră pentru ființele dragi. Maidanul cu dragoste este tragedia unei generații născute și crescute dincolo de barieră, în cartiere mărginașe ale orașelor, în cocioabe mizere, fără lumină, fără orizont, fără speranțe.  

Conferință literară - Icoane sătmărene, G.M. Zamfirescu (1898-1939)
Casa Meșteșugarilor, sala mare | 14 octombrie, 11.00

În data de 14 octombrie începând cu ora 11.00 Centrul Multicultural Poesis va organiza o Conferință literară dedicată lui George Mihail Zamfirescu cu tematici și aniversări multiple:

  • 125 de ani de la naștere | 100 de ani de la înființarea revistei Icoane Maramureșene | 100 de ani de la turneul Teatrului Național din București la Satu Mare