52 DE ANI DE LA INUNDAȚIILE DIN 1970
52 DE ANI DE LA INUNDAȚIILE DIN 1970
În memoria celor 56 de victime ale inundațiilor din 1970, Primăria a amplasat o placă comemorativă pe obeliscul din Piața 14 Mai.

În fiecare an, în data de 14 mai omagiem, memoria victimelor inundațiilor din 1970. Momentul este unul de reflecție, de învățare din lecțiile trecutului pentru că aceste tragedii să nu se repete niciodată, sub nicio formă. 14 Mai 1970 a însemnat însă și un moment de renaștere pentru Satu Mare, un moment al compasiunii și solidarității. Puterea de care au dat dovadă sătmărenii pentru a reconstrui orașul a impresionat întreaga Românie, întreaga Europă! 

 

„14 Mai 1970 a însemnat însă și un moment de renaștere pentru Satu Mare, un moment al compasiunii și solidarității. Puterea de care au dat dovadă sătmărenii pentru a reconstrui orașul a impresionat întreaga Românie, întreaga Europă! În 1970, orașele Zutphen și Wolfenbüttel au sărit imediat în sprijinul nostru, impresionați de eforturile depuse de sătmăreni încă din primele zile pentru reconstrucția orașului. Atunci a apărut printre locuitorii orașului ceea ce numim ”spiritul sătmărean”. După 52 de ani, Satu Mare a întors gestul făcut de orașele Zutphen și Wolfenbüttel în 1970 spre Ucraina. Anul acesta, la fel cum au făcut-o prietenii noștri, așa am procedat și noi față de orasele înfrățite din Ucraina: Ujgorod și Beregovo. Alături de sute de sătmăreni am făcut donații, am oferit bunuri de strictă necessitate și alimente. Trăim vremuri grele, dar să avem curaj! Dezbinarea și vrajba aduce doar necazuri. Acum este momentul să unim, să construim! Vreau să ne ajutăm unii pe ceilalţi,  vreau să cred că nu suntem uniţi doar în durere. Suntem şi vom rămâne împreună!”, a transmis primarul municipiului Satu Mare, Kereskényi Gábor. 

 

În memoria celor 56 de victime ale inundațiilor din 1970, Primăria a amplasat o placă comemorativă pe obeliscul din Piața 14 Mai.
Se cuvine să aducem un pios omagiu celor care au murit în urmă cu 52 de ani, iar de la supraviețuitorii acestei tragedii, de la salvatorii care și-au riscat viața pentru a-și salva semenii, putem învăța despre curajul de a înfrunta istoria.