Au început Zilele Orașului Satu Mare 2024!
Au început Zilele Orașului Satu Mare 2024!
Deschiderea oficială a Zilelor Orașului Satu Mare, ediția cu numărul 26, a avut loc vineri, 24 mai, pe scena din Piața 25 Octombrie. La mulți ani, Satu Mare! La mulți ani, sătmăreni!

Primarul municipiului Satu Mare, Kereskényi Gábor, gazda evenimentului, a deschis oficial cea mai mare sărbătoare a comunității sătmărene:

„Dragi sătmăreni,

Distinși oaspeți din orașele înfrățite,

Satu Mare este orașul nostru al tuturor, Satu Mare este locul unde ne simțim acasă. Îi salut și pe prietenii noștri din orașele înfrățite. Avem o prietenie veche de zeci de ani, dar mai ales avem un viitor comun.

Istoria orașului nostru ne-a arătat că proiectele importante, de referință pentru generații întregi, nu se înfăptuiesc prin vorbe. De implicarea noastră de azi depinde cum se va scrie un nou capitol din istoria orașului nostru.

Avem nevoie de viziune, curaj şi mai ales de determinare pentru a ne îndeplini obiectivele. Astăzi ne aflăm din nou în fața unor alegeri fundamentale pentru viitorul nostru: continuăm, cu mai multă consecvență, pe drumul pe care, cu eforturi și de multe ori cu sacrificii, ne-am înscris sau facem pași înapoi și riscăm să ne întoarcem în trecut?

Este datoria noastră, a tuturor celor care trăim azi în Satu Mare, să ne aducem contribuția ca orașul nostru să își continue ascensiunea.

Dragi sătmăreni,

Diversitatea de aici, de la Satu Mare, a oferit și continuă să ofere un model de conviețuire și de multiculturalitate. Indiferent de apartenența etnică, confesiune, împărtășim cu toții același destin. Să fim toleranți și cooperanți unii cu alții, în beneficiul comun.

Este important să fim o comunitate unită. Nu poţi să construieşti nimic prin ură şi critică nejustificată. Nu poţi să construieşti destinul unui oraș prin dezbinare. Modul nostru de viață, atmosfera în care trăim, sunt parte din normalitatea care respinge conflictele și susține bunul-simț al conviețuirii.

Am învățat să avem încredere în forța noastră colectivă. Să lăsăm deoparte tot ce ne separă și să ne spunem întâi nouă, apoi celorlalți, să muncim, să construim, să unim!

Schimbându-ne prezentul, putem să ne schimbăm și viitorul.

Declar deschise Zilele orașului Satu Mare ediția 2024!   

La mulți ani, Satu Mare!

La mulți ani, sătmăreni!”

 

În aceste zile frumoase de sărbătoare a orașului nostru, Satu Mare are oaspeți de seamă, oficialilitățile din orașele înfrățite și partenere cu Municipiul Satu Mare: delegația din orașul Wolfenbüttel (Germania), condusă de Prim-viceprimarul Thorsten Drahn, delegația din orașul Beregovo - Ucraina condusă de primarul municipiului, domnul Babják Zoltán, delegația din orașul Nyíregyháza (Ungaria), condusă de primarul orașului, domnul dr. Kovács Ferenc, delegația din orașul Ujgorod - Ucraina condusă de primarul orașului, domnul Bohdan Andriyiv, delegația din orașul Rzeszow - Polonia condusă de Benedykt Sowa, delegația din orașul Nagykapos (Slovacia), condusă de primarul Paed Dr. Petrikán Péter și delegația din Gorlice (Polonia), condusă de secretar general Daniel Janeczek.

 

În deschiderea oficială, pe scena principală a Zilelor Orașului Satu Mare a avut loc un moment special pentru fiecare dintre noi, primarul municipiului Kereskényi Gábor înmânând titlurile de cetățean de onoare al Municipiului Satu Mare, unul dintre cele mai înalte titluri de recunoaștere și apreciere pe care le poate oferi comunitatea noastră. Gestul a marcat legătura profundă și durabilă dintre personalitățile distinse pe care le omagiem astăzi și orașul nostru, un legământ de prietenie și respect reciproc.

 

Respect și admirație pentru cei care au lăsat o amprentă în istoria și evoluția municipiului nostru, inspirând și modelând generații întregi, de azi cetățeni de onoare ai Municipiului Satu Mare:

- domnul Ioan Darida, artist plastic, restaurator.

- domnul Alexandru Darida, artist plastic

- domnul Tóth-Páll Miklós, actor

- domnul Emanuel Gyenes, pilot

 

Cu o mică întârziere cauzată de vreme rea, Zilele Orașului Satu Mare, ediția 2024, au început cu concertul vocal – simfonic pus în scenă de grupul AD LIBITUM VOICES!

Vă așteptăm cu drag alături de noi!

Programul oficial al celor trei zile de sărbătoare este disponibil aici: https://www.primariasm.ro/programul-oficial-al-zilelor-orasului-satu-mare-2024

 

Le mulțumim sponsorilor:

- CIUC – sponsor principal al evenimentului

- COCA – COLA

- BARTA ATI

- PIZZERIA WOW