Szatmárnémeti Városnapok 2024: megkezdődtek a programok
Szatmárnémeti Városnapok 2024: megkezdődtek a programok
A 26. alkalommal megszervezett Szatmárnémeti Városnapok hivatalos megnyitója május 24-én, pénteken volt az Október 25. téren felállított színpadon. Isten éltesse Szatmárnémetit! Isten éltesse a szatmári polgárokat!

Kereskényi Gábor, Szatmárnémeti polgármestere, az esemény házigazdája nyitotta meg a szatmári közösség legnagyobb ünnepét: 

„Kedves szatmáriak! Tisztelt vendégeink!
Szatmárnémeti mindannyiunk számára fontos, Szatmárnémeti az otthonunk! Köszöntöm a testvérvárosainkból érkezett barátainkat is. Több évtizedes barátság köt össze bennünket, és tudom, a jövőnk is közös.
Városunk története jól mutatja, hogy az igazán fontos dolgok nem szavakkal valósulnak meg. A ma vállalásaitól függ, hogy miként íródik történelmünk új fejezete.
Céljaink eléréséhez stratégiára, bátorságra és mindenekelőtt elszántságra van szükség. Ma a jövőnket hosszú távon meghatározó döntés előtt állunk: haladunk tovább azon az úton, amelyen 8 éve elindulunk, és erőfeszítésekkel, sokszor áldozatokkal komoly fejlődést értünk el, vagy visszatérünk a stagnáláshoz.
Mindannyiunk kötelessége, hogy hozzájáruljunk városunk előrehaladásához. 
Kedves szatmáriak!
Szatmárnémeti különleges kulturális sokszínűsége miatt. Fontos, hogy összetartó közösség legyünk. Egy város sorsát ugyanis nem lehet megosztottságra építeni. 
Mi ismerjük közösségünk erejét, és tudjuk, hogy a jövőt Szatmárnémetiben írják!
Ezennel megnyitom a Szatmárnémeti Városnapokat!   
Isten éltesse Szatmárnémetit!
Isten éltesse a szatmári polgárokat!”

Városunk ünnepén Szatmárnémeti fontos meghívottakat is vendégül lát, a testvérvárosok küldöttségeit és a Szatmárnémeti Municípium együttműködő partnereit: a wolfenbütteli (Németország) küldöttséget, élükön Thorsten Drahn első alpolgármesterrel, a beregszászi (Ukrajna) küldöttséget, élükön Babják Zoltán polgármesterrel, a nyíregyházi (Magyarország) küldöttséget, élükön dr. Kovács Ferenc polgármesterrel, az ungvári (Ukrajna) küldöttséget, élükön Bohdan Andriyiv polgármesterrel, a Rzeszow-i (Lengyelország) küldöttséget, élükön Benedykt Sowával, a nagykaposi (Szlovákia) küldöttséget, élükön dr. Petrikán Péter polgármesterrel, a gorlicei (Lengyelország) küldöttséget, élükön Daniel Janeczek főjegyzővel.

A Szatmárnémeti Városnapok hivatalos megnyitója keretében egy különlegesen felemelő pillanat volt, amikor Kereskényi Gábor polgármester átadta a díszpolgári címeket. Ez az egyik legmagasabb kitüntetés, amivel a közösségünk kifejezheti elismerését és megbecsülését. 

Elismeréssel és tisztelettel tartozunk azoknak, akik munkásságukkal maradandó nyomot hagytak városunk történetében és hozzájárultak a fejlődéséhez, egész nemzedékeket nevelve és inspirálva: ők a mai naptól városunk díszpolgárai:
–    Ioan Darida képzőművész, restaurátor
–    Alexandru Darida képzőművész
–    Tóth-Páll Miklós színművész
–    Emanuel Gyenes motorversenyző


A hirtelen jött viharos, szélsőséges időjárás miatt kis csúszással kezdődött a szimfonikus koncert, az Ad Libitum Voices együttes előadásában. 


Várjuk Önöket a további programokra!

A városnapok hivatalos programja elérhető itt: https://www.primariasm.ro/hu/szatmarnemeti-varosnapok-2024-hivatalos-program.

Köszönjük a támogatóinknak:
–    Az esemény kiemelt támogatója a CIUC
–    COCA-COLA
–    BARTA ATI
–    WOW PIZZÉRIA