A BÉKÉT ÉS AZ UKRAJNÁVAL SZEMBENI SZOLIDARITÁST HIRDETŐ VÁNDORKIÁLLÍTÁS SZATMÁRNÉMETIBEN
Szatmárnémeti testvérvárosából, Ungvárról (Ukrajna) önkéntesek egy csoportja elhozta azt a több, mint 100 fényképből, gyermekrajzból és karikatúrából álló vándorkiállítást, amelynek központi témája a szomszédos Ukrajnában kialakult háborús helyzet. A kiállítást két napig augusztus 8-án és 9-én lehet megtekinteni a Szakszervezetek Művelődési Házában. A rendezvényt a Szatmárnémeti Polgármesteri Hivatal és a ,,G.M. Zamfirescu” Kulturális Központ támogatásával szervezik.

Nyitvatartás:

augusztus 8., 10.00-17.00 között

augusztus 9., 9.00-15.00 között

A belépés díjtalan.

A kiállítás a Kárpátaljai Városok Egyesülete és az ungvári Rotary Club közös kezdeményezése, annak érdekében, hogy erős üzenetet közvetítsen a békéről, a szolidaritás fontosságáról illetve, hogy felhívja a figyelmét a bajbajutott és nehéz időket élő emberek helyzetére.

Szatmárnémeti a háborús helyzet kialakulásának legelejétől az ukrajnai testvérvárosai mellé állt. Ungvár városának, 100 ezer lej összegű pénzügyi támogatást nyújtott, hogy segítse a háború elől, a városba érkező menekültek és bajbajutottak ellátását.

,,Az Ukrajnában harcoló katonák árnyékában a hétköznapi emberek, családok tragédiái és traumái vannak. Az igazi tragédiát azok élik meg, akik ezekben a nehéz időkben Ukrajnában maradtak. Épp ezért tartottuk fontosnak, hogy azonnali segítséget nyújtsunk a két ukrajnai testvértelepülésünk, Ungvár és Beregszász számára’’ – mondta Stan Gheorghe, Szatmárnémeti alpolgármestere.

A szatmárnémetibe érkezett vándorkiállítás elvitte már a béke és a szolidaritás üzenetét Lengyelország, Magyarország és Szlovákia több városában. Megtekinthető volt Máramarosszigeten (augusztus 5-7. között), majd szatmárnémeti állomását követően, augusztus 9-12. között Nagyváradon lesz látogatható.