Kánikula idején ajánlott intézkedések az állattartók számára
Kánikula idején ajánlott intézkedések az állattartók számára
Figyelembe véve a magas hőmérsékleti értékeket, a Szatmár Megyei Állategészségügyi és Élelmiszer-biztonsági Igazgatóság szakemberei arra kérik a szatmáriakat, hogy tartsák be a vonatkozó intézkedéseket.

A Szatmár Megyei Állategészségügyi és Élelmiszer-biztonsági Igazgatóság (DSVSA) felhívja a figyelmet arra, hogy a kánikulai hőség káros hatással lehet az állatok egészségére és közérzetére is.


Arra kérik a szatmári gazdákat, az állatorvosokat, az állattartó telepek üzemeltetőit, az állattenyésztői egyesületeket és az állatok szállítását végzőket, hogy kánikula idején tartsák be azokat az intézkedéseket, amelyek az állatok egészségének és jólétének védelmét szolgálják.


Kánikula idején ajánlott intézkedések:


– Az állatok szállítása elsősorban éjszaka, 20 és 10 óra között történjen;


– 11 és 19 óra között tilos az állatok etetése (legelőn), vagy különféle munkákra (vontatás stb.) való befogása;


– Tilos minden olyan tevékenység végzése, amely stresszt okoz az állatoknak;


– Biztosítani kell a megfelelő mennyiségű vizet.


Az állattartó gazdákra és az állatszállítókra vonatkozó kötelezettségekről a Szatmár Megyei Állategészségügyi és Élelmiszer-biztonsági Igazgatóság (DSVSA) internetes oldalán részletes leírást találnak: http://satu-mare.dsvsa.ro/atentionare-din-partea-directiei-sanitare-veterinare-si-pentru-siguranta-alimentelor-satu-mare-pentru-diminuarea-efectelor-negative-ale-caniculei-2/