Kereskényi Gábor polgármester 2022-es évi beszámolója
Kereskényi Gábor polgármester 2022-es évi beszámolója
Köszönjük, hogy a helyi adók és illetékek befizetésével 2022-ben is hozzájárultak városunk fejlődéséhez. A mögöttünk hagyott 12 hónap rendkívüli és nagyon nehéz volt, hiszen jóformán még ki sem hevertük a koronavírus-járvány okozta nehézségeket, a közvetlen szomszédságunkban háború robbant ki. A konfliktus okozta energiaválság és infláció közvetlenül érintett minket is, ennek ellenére arra törekedtünk, hogy befejezzük azokat a projekteket, amelyek hosszú évtizedekre meghatározzák Szatmárnémeti arculatát. Azért dolgozunk, hogy városunk 2023-ban is egy fejlődő település legyen, amely az uniós és központi források, illetve a helyi bevételek megfelelő felhasználásával napról napra szépül és élhetőbbé válik.

1. Folytatódtak a nagy beruházások
A napokban elkészült a Strand-utcáról induló Szamos-híd utolsó fémszerkezete is a Piteşti-i üzemben, így Szatmárnémeti utóbbi három évtizedének legnagyobb, több mint 200 millió lej értékű beruházásának 63 százaléka befejeződött. Hosszú évek adminisztratív procedúráját követően 2022-ben átadása került a szatmárnémeti körgyűrű is a Nagy Infrastruktúra Operatív Program (POIM) révén.
 

2. Európai alapokból korszerűsítettük a várost
Határokon átnyúló és egyéb európai uniós pályázatok révén közel 60 millió euró értékű sikeres pályázattal büszkélkedhet jelenleg a szatmárnémeti önkormányzat. 13 millió lejből lejből sikerült korszerűsítenünk az új központot, amely ezáltal a közösségünk egyik meghatározó terévé vált, ahol jó idő esetén naponta több száz szatmárnémeti család tölti a szabadidejét.
Folyamatban van a régi főtér felújítása is, a több évtizede elhanyagolt parkban növeljük a zöldfelületeket, facsemetéket ültetünk, új sétányok készülnek, az egyik szökőkút megújul, a második pedig a mai kor követelményei szerint lesz kialakítva. A gyalogos sétányokon kívül kerékpársávok is készülnek, és arra törekszünk, hogy városunk központja valóban a polgároké legyen, amelyre minden szatmári büszke. Ezen Brüsszelből finanszírozott beruházás értéke 23 millió lej.
Multifunkcionális Szociális Központot alakítottunk ki az Ostrovului utca szomszédságában, amelynek köszönhetően 130 hátrányos helyzetű, illetve különböző fogyatékosságokkal rendelkező személy részesül ellátásban.
A beruházás értéke 6,8 millió lej. A Kiskakas gyémánt félkrajcárja óvoda 3 millió lejből lett felújítva. A batizi úti autóbuszpályaudvar kialakítására 8 millió lejnyi pályázati pénzt sikerült lehívnunk. A közösségi közlekedés fejlesztése során 19 hibrid autóbuszt vásároltunk, 2023-ban pedig további 17 darab elektromos jármű vásárlása szerepel a terveink között. Az Északi Színház Ács Alajos Stúdióterme határon átnyúló pályázat révén valósult meg, a kárpátaljai Ungvár városával közösen leadott pályázatnak köszönhetően, összesen 1 millió euró értékben. A Regionális Operatív Program pályázati lehetőségeit felhasználva 321 tömbházlakás hőszigetélésére került sor 10,1 millió lej értékben.


3. Javuló közúti infrastruktúra, parkok és zöldövezetek kialakítása
Elkezdtük és véghezvittük olyan beruházások kivitelezését mint a C.A. Rosetti utcai és az Octavian Goga sugárúti gyűjtőcsatornák kapacitásának a bővítése, amelyek évtizedeken keresztül problémákat okoztak felhőszakadások esetén. Ezek kivitelezése 4 millió lejbe került.
Új aszfaltborítást kapott az úttest és a járdafelület a Lăcrimioarei, a Decebal, a Micu Klein, a Gheorghe Lazăr, a Florilor, az Oltului, a Traian Vuia, a Vlad Țepeș, a Ștefan Octavian Iosif, a George Enescu, a Caișilor, a Bobocului, a Jocului, a Dariu Pop, a Basarabia, a Traian Moșoiu, a Muncitorilor és a C.A. Rosetti utcákban.
Korszerű járda készült a Trandafirilor, a Liviu Rebreanu és a Mihai Eminescu utcákban, valamint a Sugárúton és a Batizi úton is. Utóbbi mentén elkészült az új kerékpárút, a Szamos bal töltésén pedig felújítottuk azt a kerekezők nagy örömére.
A Depozitelor utcában elkészült az ivó- és szennyvízhálózat, új borítást kapott az úttest és a járdafelület, korszerűsítettük a közvilágítást.
A Magnoliei utcát a Károlyi úttal összekötő Grădinarilor utca korszerűsítése pedig jelenleg is folyamatban van. 
700 parkolóhelyet alakítottunk ki a Carpați II és a Soarelui lakónegyedekben.
Kerékpárút hálózatot építünk, hogy minden kétkerekűn közlekedni vágyó számára megteremtsük a biztonságos közlekedés lehetőségét!
Arra törekszünk, hogy a forgalmas útszakaszok mentén újabb zöldövezeteket alakítsunk ki, ezzel is élhetőbbé téve városunkat. 
Ezért 1344 cserjét és 1184 facsemetét ültettünk a tavalyi év során, és egy Romániában egyedülálló projektet is készítettünk: méhlegelőket alakítottunk ki a zöldövezetekben!


4. Bővítettük és korszerűsítettük a közvilágítási hálózatot
A Környezetvédelmi Alap révén 10 millió lej összértékű pályázatot nyertünk, amely által bővítjük és korszerűsítjük Szatmárnémeti észak-nyugati és déli részén a hálózatot, amely által 77,16 százalékkal csökken az érintett övezetekben az energiafogyasztás.
Több mint 50 gyalogátkelőt világítottuk meg LED égőkkel, többek között a Károlyi, a Hegyi, a Batizi úton, a Cloşca sugárúton, a Rodnei, a December 1 és a Corvinilor utcákban.


5. Befektetünk gyermekeink nevelésébe
2022-ben 40 millió lejt költöttünk a tanügyi intézményeink működtetésére, 14 millió lejt a tanügyi infrastruktúra fejlesztésére, 8 millió lejt pedig európai uniós alapokból sikerült lehívni tanügyi beruházások megvalósítására. Helyi költségvetésből finanszírozzuk a Tehetséggondozó Központ kialakítását és a Rákóczi Ferenc Általános Iskola új szárnyának az építését. A 9 működő bölcsődében jelenleg 420 gyermek tölti a mindennapjait.
Júliusban befejeztük a „Kiskakas gyémánt félkrajcárja” bölcsőde felújítását, két új bölcsőde építése pedig központi költségvetésből valósul meg.
Számunkra az oktatás fejlesztése egyet jelent a jövőbe való befektetéssel.
A tanügyet kiemelt területként tartjuk számon.
Arra törekszünk, hogy a fiatalokat is bevonjuk a közösségi életbe. 2022-ben több mint 100 diák vett részt önkéntesként rendezvényeink lebonyolításában.
Büszkék vagyunk rájuk, reméljük példájukat további fiatalok is követik majd.
Városunknak szüksége van az ilyen példamutatásra, ezért mi is minden lehetőséget megadunk nekik, és reméljük, hogy Szatmárnémetiben képzelik el a jövőjüket.


6. Humanitárius segélyek kárpátaljai testvérvárosainknak, egészségügyi és szociális támogatások
Az orosz–ukrán háború kitörését követően a Szociális Igazgatóság révén és a civil szervezetekkel összefogva azonnal kárpátaljai testvérvárosaink segítségére siettünk. Több mint 500 tonna élelmiszercsomagot, valamint 150 ezer euró összértékű, vészhelyzet esetén szükséges technikai eszközöket – áramfejlesztők, ivóvízhálózat működtetéséhez szükséges alkatrészek, stb. – szállítottunk Beregszásznak és Ungvárnak. Létrehoztunk egy együttműködési platformot a szatmárnémeti civil szervezetekkel és elindítottuk a www.impreunasm.ro weboldalt.
A 2023-as évben is számítunk azokra az önzetlen és szolidaritással teli szatmáriak által működtetett egyesületekre és alapítványokra, amelyek velünk és a Szociális Igazgatósággal együtt segítenek a szociális szolgáltatásokat összehangolni a közösségünkben élők szükségleteivel. 
Tavaly Szatmárnémeti Polgármesteri Hivatala társadalmi kohéziós és szolidaritási kiválósági díjat kapott a Romániai Municípiumok Egyesületétől a 2022-es Gála keretében.
Az elismerést az Idősek Nappali Központjában, a szépkorúak védelmében kifejtett munkáért ítélték oda.
Idén nyitjuk meg az Ostrovului utcai Multifunkcionális Szociális Központot, ahol nappali központ működik majd a környéken lakó, hátrányos helyzetű gyermekek és a fogyatékossággal élő fiatalok számára.
2022-ben a Szatmár Megyei Sürgősségi Kórház nőgyágyaszati osztályának működését egy 400 ezer lej értékű berendezés megvásárlásával segítettük, amely által a korai szakaszban felismerhetőek a kezdődő daganatos betegségek.


7. Színesebbé tettük a várost
2022-ben is megszerveztük a már hagyományos rendezvényeinket, növelve ezek színvonalát!
Szintén 2022-ben, az Iparosotthonban ünnepeltük meg a Szatmárnémeti Helyi Tanács alapításának 30. évfordulóját.
Az elmúlt évben megszervezett események közül néhány: a Szatmárnémeti Városnapok,
a Húsvéti- és Karácsonyi Vásár, az Interetnikai Színházi Fesztivál, a Samfest Jazz, a TIFF Nemzetközi Filmfesztivál, de számos olyan kisebb volumenű rendezvényt is szerveztünk, amelyek felpezsdítették a város életét.
Több, mint százezer pozitív visszajelzés érkezett ezek kapcsán a szatmáriak részéről. A G. M. Zamfirescu Kulturális Központ és a Szatmárnémeti Északi Színház rendezvényei gazdagították a város kulturális életét, lehetőséget adva helyi tehetségeknek, hogy öregbítsék a város hírnevét az országban és annak határain túl is!
Szatmárnémeti fontos szerepet töltött be 2022-ben a hazai sportéletben.
A megyeközpontban rendezték meg a Romániai Kerékpáros Körverseny bevezető szakaszát és innen indult az első versenynap is. A jelentős, nemzetközi szinten is számontartott sportesemény jó lehetőség volt Szatmárnémeti értékeinek népszerűsítésére a Román Kerékpárszövetség és partnerei segítségével. 650 ezer lej értékű, vissza nem térítendő támogatást biztosítottunk, ezáltal számos kulturális, ifjúsági és sportprojekt megszervezésében voltunk partnerei a civil szervezeteknek.
Folytattuk a kézműves vásárok megszervezését, hogy népszerűsítsük a helyi termelők, kézművesek munkáját, támogatva ezzel a helyi gazdaságot.
2022-ben is az Olimpia VSK sportolói voltak a megye legjobbjai, legyen szó országos vagy nemzetközi versenyről.
Ez elsősorban a sportolók és edzőik érdeme! Szintén 2022-ben szereztük vissza a város egyik szimbólumát,
az Olimpia megnevezést – nem csak a labdarúgó-, hanem a VSK minden szakosztályának!


8. Meghatároztuk a 2023-as év prioritásait
Szeretnénk, ha Szatmárnémeti továbbra is fejlődő város lenne, ahol a szükséges befektetések a lakosság igényeihez vannak igazítva.
A fejlesztésekre szánt összegeket saját és központi költségvetésből, valamint EU-s támogatásokból biztosítjuk.
A költségvetés biztosítja a szatmárnémeti polgárok számára a jól működő közszolgáltatásokat.
Teljes költségvetés: 573 millió lej
Fejlesztésekre elkülönített költségvetés: 295 millió lej

 

A 2023-as év prioritásai a következők:

Folytatjuk az utcák és járdák modernizálását
A 2023-as évben az infrastruktúra-rehabilitálási programban 40 utca szerepel, többek között a Batizi út, a Brătianu, a Diana, a Darai, a Sighișoara, a Tiberiu Brediceanu, a Gavril Lazăr, a Zorilor, a Mircea cel Bătrân, az Andrei Mureșanu, a Ioan Slavici, a Muncii, a CS Anderco, a Nectarului, a Nucului, a Someșului, az Uzinei, a Vasile Lupu, a Mihnea Vodă, a Maramureș, a Horea, a Grădinarilor és a Sălcilor utcák.
o    A Régi Központ felújítása
o    Kerékpárút a Batizi út–Golescu híd nyomvonalon
o    A Szamoson átívelő Gyalogoshíd
o    A 7-es számú Óvoda felújítása
o    A Constantin Brâncuși Műszaki Iskolacsoport épületének felújítása
o    A Szamos bal partjának korszerűsítése
o    A Kubik park korszerűsítése
o    Tanuszoda építése
o    A Decebal és Kogălniceanu utcába tervezett emeletes parkolóházak tervezése / építése
o    Földutak modernizálása, az ivóvízhálózat bővítése az Anghel Saligny programban kapott 43 millió lejes támogatásból
o    533 tömbházlakás hőszigetelése a Országos Helyreállítási és Rezilienciaterven (PNRR) keresztül
o    Bölcsődék építése a Iuliu Coroianu utcában és a Lalelei sugárúton
o    Elektromos autóbuszok vásárlása
o    A közvilágítási rendszer bővítése és modernizálása
o    Projektek előkészítése a következő EU-s pályázati időszakra


Azt akarjuk, hogy Szatmárnémeti 2023-ban is egy folyamatosan fejlődő város legyen, ahol elvégzik a szükséges közérdekű beruházásokat. Köszönetet mondok a helyi tanácsosoknak, a két alpolgármesternek – Adelin Cristian Ghiarfașnak, Cristina Tămășan Ilieșnek –, ahogyan Maskulik Csaba városmenedzsernek is a munkájukért. Köszönöm az elmúlt évi jó együttműködést a polgármesteri hivatal dolgozóinak, az alárendelt intézmények munkatársainak és a sajtó képviselőinek. Köszönet illeti a szatmáriakat is, akik továbbra is a legfőbb partnereink maradnak.
Fejlődik a város!