RESTART Fesztivál: Művészi falfestmények érkeznek Szatmárnémetibe
RESTART Fesztivál: Művészi falfestmények érkeznek Szatmárnémetibe
A Szatmárnémeti Polgármesteri Hivatal és a „G.M. Zamfirescu” Kulturális Központ, a SamStudia Egyesülettel közösen Önt is szívesen várja városunkba erre az egyedi eseményre, amely a SISAF (Nagyszebeni Nemzetközi Street Art Fesztivál) és az Art Factory Association partnereinknek köszönhetően kerül megrendezésre.

Itt az ideje, hogy RESTARTOT adjunk városunk művészeti életének! Augusztus 11-én kezdődik a szatmári Street Art Fesztivál, az első kiadás. Célja a város hat különböző helyszínének felfrissítése az utcai művészet segítségével. A projekt keretén belül hat művész készít majd falfestményeket a következő helyszíneken: a Ion Creangă, a Bălcescu-Petőfi és a Mircea Eliade iskoláknál, a Titulescu téri transzformátor állomásnál, szeptemberben pedig sorra kerül a Tűzoltótorony melletti fal és a Moose bár teraszáról látható fal. 

A Szatmárnémeti Polgármesteri Hivatal és a „G.M. Zamfirescu” Kulturális Központ, a SamStudia Egyesülettel közösen Önt is szívesen várja városunkba erre az egyedi eseményre, amely a SISAF (Nagyszebeni Nemzetközi Street Art Fesztivál) és az Art Factory Association partnereinknek köszönhetően kerül megrendezésre. Szatmárnémetiben ez lesz az első utcai művészet kategóriába tartozó projekt, amelynek ötletét az idén hetedik alkalommal megszervezésre kerülő Nagyszebeni Nemzetközi Street Art Fesztivál adta.

De mi is a városi falfestés? Kategórikusan NEM az a közönséges önkifejezési mód, amelyek a nyilvános tereken bukkannak fel. A városi falfestés elhatárolódik a köztereken felbukkanó közönséges rajzoktól, ehelyett nonkonformista módon frissíti fel a város arculatát egyszerű festékspray, festőhenger és ecset használatával.

A fesztiválra meghívott művészek érdekes és interaktív workshopokat is tartanak.

Így az érdeklődőknek lehetőségük nyílik új technikákat elsajátítani és tapasztalatokat szerezni a falfestés területén. Nagyszebenben ezen művészek alkotásait több mint 10.000 m2-es felületen csodálhatjuk meg. 

A projekt két szakaszban varázsolja színesebbé a városi helyszíneket. Augusztus 11. és 16. között, valamint szeptember 1. és 5. között városunk megnyitja kapuit a kortárs művészet felé. Az alkotók az említett periódusokban lefektetik a városi Street Art galéria alapjait. Fontosnak tartjuk az iskolák népszerűsítését, ezért egyedi elemeket csempészünk ezek falaira s a művészi elemekkel tarkított alkotásokat a diákok még évekig élvezhetik majd.

PROGRAM:
●    Szerdán, augusztus 11-én, a művészek elfoglalják a helyszíneket, és elkezdenek dolgozni a Samstudia önkénteseivel.
●    Szerdán, augusztus 11-én és csütörtökön augusztus 12-én, 11.00 órai kezdettel,    művészi műhelymunka veszi kezdetét a Bălcescu-Petőfi Általános Iskolával szemben lévő Skateparkban, Mitroi Timea vezetésével.  

●    Szerdán, augusztus 11-én, 17.00 órától a Ion Creangă Általános Iskola udvarán művészeti foglalkozást tartanak a gyermekeknek.
●    Csütörtökön, augusztus 12-én, 19.00 órától a MOOSE bárban DJ Nelu lesz a hangulatfelelős.

●    Szombaton, augusztus 14-én, 19.00 órától a MOOSE bár teraszán a Nagyszebeni  DJ Funky Drop fogja a szórakoztatni a közönséget.

●    Vasárnap, augusztus 15-én, 17.00 órától indul a Street Art Bike Tour az UFO Parkból, amelynek keretén belül a szervezők végigvezetik az érdeklődőket a streetart helyszíneken és megtekinthetik az elkészült alkotásokat.

A rendezvény a jelenleg hatályban levő jogszabályoknak megfelelően kerül megrendezésre, az alkotásokat a nagyközönség biztonságosan megtekintheti a nap bármely szakaszában. Az esemény során az érdeklődők a megadott helyszíneken tekinthetik meg a művészek alkotói folyamatát, amíg a festmények teljes egészében el nem készülnek. Együtt színesebbé tesszük a várost!