Juriul prestigioasei competiții europene ,,Entente Florale Europe 2025’’ se află la Satu Mare!
Juriul prestigioasei competiții europene ,,Entente Florale Europe 2025’’ se află la Satu Mare!
Municipiul Satu Mare s-a înscris anul acesta în prestigioasa competiție Entente Florale Europe, un concurs european dedicat orașelor și comunităților care investesc în îmbunătățirea calității vieții prin dezvoltarea spațiilor verzi, protejarea mediului și implicarea cetățenilor în amenajarea urbană.

Vineri, 27 iunie 2025, un juriu internațional format din specialiști în peisagistică, ecologie urbană, dezvoltare comunitară și turism durabil, reprezentând mai multe state europene, evaluează în teren calitatea și întreținerea spațiilor verzi, sustenabilitatea proiectelor locale, implicarea cetățenilor, educația ecologică și impactul urban pozitiv al acțiunilor primăriei. 


Suntem onorați să primim la Satu Mare vizita juriului internațional al prestigioasei competiții Entente Florale Europe. Un oraș modern, european, nu poate fi conceput fără o componentă esențială: înverzirea spațiilor urbane. Consider că aceasta este una dintre cele mai importante direcții de dezvoltare și nu doar pentru frumusețea și estetica orașului nostru, care sunt, desigur, foarte importante, cât mai ales pentru sănătatea și confortul întregii comunități. În ultimii ani, am investit constant în reabilitarea parcurilor existente, în crearea de noi zone verzi, în plantarea de arbori. Direcția noastră e una clară: Satu Mare, un oraș mai verde! Și când spunem asta ne referim inclusiv la piste de biciclete, transport public nepoluant, clădiri eficiente energetic, gestionarea responsabilă a deșeurilor. La Satu Mare, prin toate proiectele implementate, integrăm natura în mediul urban”, a declarat Kereskényi Gábor, primarul municipiului Satu Mare.

 

După prezentarea generală a strategiei de dezvoltare a zonelor verzi, a proiectelor finalizate și în curs de implementare, juriul a pornit într-un tur extins de vizitare a locațiilor verzi și florale din oraș. Programul vizitei include plimbări prin centrul istoric al orașului, locul de joacă muzical din Grădina Romei și Parcul Vasile Lucaciu, vizită la Casa Verde din Grădina Romei, Grădinița Hám János, noile locuințe destinate tinerilor și creșa aflată în construcție pe strada Iuliu Coroianu, cea mai mare creșă din municipiul Satu Mare. De asemenea, juriul vizitează pe parcursul acestei zile Parcul Cubic, pădurea urbană din Noroieni, Parcul George Boitor, spațiile în care au fost amenajate ,,hoteluri pentru insecte’’, cimitirul privat amenajat peisagistic, Parcul Liniștii și promenada de pe malul drept al râului Someș. Membrii juriului evaluează în teren calitatea și întreținerea spațiilor verzi, sustenabilitatea proiectelor locale, implicarea cetățenilor, educația ecologică și impactul urban pozitiv al acțiunilor primăriei.


Primăria Municipiului Satu Mare, alături de echipele tehnice, instituții publice și organizații locale, lucrează susținut și constant la amenajarea orașului în conformitate cu cerințele competiției, cu scopul de a reprezenta România la cel mai înalt nivel, iar inițiativa de a lua parte la această importantă competiție europeană nu e pe fondul unei dorințe de a obține recunoașterea internațională, Satu Mare propunându-și să devină un model regional de dezvoltare urbană sustenabilă, orientată spre natură și calitatea vieții.

 

La ediția de anul acesta a concursului participă, alături de Satu Mare, următoarele orașe: Babylon - Cehia; Costigliole D’Asti - Italia; Huglfing - Germania; Maynooth - Irlanda; Nantes - Franța; Nice - Franța; ‌Nyíregyháza‌ - Ungaria; ‌‌Terryglass - Irlanda; ‌‌Varsany - Ungaria; Zedtwitz - Germania.

 

Context


Competiția ,,Entente Florale Europe’’ este organizată de Asociația Europeană pentru Înflorire și Peisaj (AEFP – Association Européenne pour le Fleurissement et le Paysage) și reunește anual orașe și localități din mediul rural din 11 țări membre ale Uniunii Europene. Fiecare țară participantă desemnează un oraș și o localitate rurală pentru a intra în concurs, promovând astfel bunele practici în domeniul dezvoltării urbane durabile.