Manifestări de comemorare a Revoluţiei din 1989, la Satu Mare
Manifestări de comemorare a Revoluţiei din 1989, la Satu Mare
În 22 decembrie 1989 dorința de libertate a învins frica. Revoluția este un dar, este o jertfă, finalul a zeci de ani de luptă împotriva comunismului în toată Europa Centrală și de Est. Libertatea a făcut ca frica de moarte să nu mai conteze. Jerfa adusă și idealul era mult prea mare.

Conducerea Primăriei Municipiului Satu Mare a participat astăzi la manifestările organizate de Ziua Victoriei Revoluţiei Române şi a Libertăţii. În cadrul manifestărilor, la Monumentul Rezistenței Anticomunite din Piața 25 Octombrie, primarul municipiului Satu Mare a adresat o alocuțiune celor prezenți, subliniind importanța acestei zile. 
 

„În 22 decembrie 1989 dorința de libertate a învins frica. Revoluția este un dar, este o jertfă, finalul a zeci de ani de luptă împotriva comunismului în toată Europa Centrală și de Est. Și anul acesta îi omagiem pe eroii Revoluției din 1989 în pandemie, cu fețele acoperite. Nu pandemia, însă, ne-a furat spiritul Revoluției. S-a pierdut în fiecare zi în care am refuzat să cunoaștem istoria, să învățam din ea și să recunoaștem semnele pierderii libertății. După 32 de ani avem tendința să uităm că democraţia şi libertatea au fost câştigate prin lupta şi sacrificiul de multe ori suprem al unor eroi. Pe toţi aceşti eroi, unii cunoscuţi, alţii anonimi, nu trebuie să-i lăsăm să cadă în uitare.  De ce în 1989 nu le-a fost frică? De ce au ieșit în stradă sute de mii de oameni în toate orașele? Greu de crezut ca nu cunoșteau pericolul la care se expuneau. Răspunsul e însă simplu: Libertatea a făcut ca frica de moarte să nu mai conteze. Jerfa adusă și idealul era mult prea mare. În încheiere, doresc să-i amintesc încă odată pe martirii sătmăreni din Decembrie 1989: Ciul Ioan Marinel, Király Mihály, Zimbru Grigore, Sófalvi György, Sălăjan Raluca, Szabó Antal, Csaba Gergely. Dumnezeu să-i odihnească în pace pe toți cei care au murit luptând împotriva comunismului!”, a transmis primarul municipiului Satu Mare, Kereskényi Gábor.