14 Octombrie-Ziua Mondială a Deșeurilor Electrice și Electronice
14 Octombrie-Ziua Mondială a Deșeurilor Electrice și Electronice
A doua  campanie de colectare a deșeurilor electrice și electronice (DEEE) din luna octombrie, dedicată evenimentului ecologic.

Campanie organizată de către Asociația Ecologică și Umanitară ,,Copacul vieții” cu sprijinul a 18 Unități Administrativ Teritoriale, precum și a agenților economici autorizați pe colectarea, reciclarea și valorificarea DEEE: SC ALPIN SRL Satu Mare și Waste Management Smart Solutions București și Asociația RECOLAMP București, s-a desfășurat în municipiul Satu Mare, sâmbătă 14 octombrie între orele 10.00-13.00, în patru puncte de colectare amplasate pe malul stâng al râului Someș și s-a finalizat cu colectarea unei cantități de 487 kg de deșeuri electrice și electronice cele mai multe de dimensiuni mici (tastaturi, aparate radio, veioze, boze, fiare de călcat, etc), și foarte mici (baterii, cabluri, becuri, etc.) și câteva de dimensiuni mari care au fost preluate în ziua colectării de la domiciliul cetățenilor.

Un număr de 13 voluntari ai asociației cei mai mulți elevi și profesori coordonatori de la Școala Gimnazială „Lucian Blaga” și „Avram Iancu” coordonați de către Békéssy Elisabeta –președintele asociației, au asigurat la cele 4 puncte de colectare: preluarea deșeurilor de la cetățeni, dialogul cu cetățenii precum și înregistrarea cetățenilor care au solicitat preluarea unor deșeuri voluminoase de la domiciliu, lucru care s-a și întâmplat în cursul zilei de colectare. Un număr de 6 cetățeni au solicitat acest serviciu din partea firmei colectoare.

În mediul rural, în a doua săptămână a lunii octombrie, campania s-a desfășurat  în comunele: Beltiug, Dorolț și Acâș precum și în orașul Ardud. S-a colectat o cantitate totală de 971 kg DEEE din care în Beltiug 85 kg, în  Dorolț 366 kg, în Acâș 90 kg și la Ardud 430 kg.

Cantitatea de DEEE colectată la nivelul județului Satu Mare în a doua săptămână a lunii octombrie a fost de 1458 kg iar pe primele două săptămâni cantitatea a ajuns la 3765 kg.

Deșeurile colectate la nivelul județului au fost preluate de către firma Alpin SRL și transportate la depozitul de la Viile Satu Mare, unde, după o prealabilă sortare pe tipuri și dimensiuni vor fi transportate și predate la centrele de reciclare.

Următoarea campanie în mediul rural va avea loc în comunele: Vetiș (16.10.2023), Doba (18.10.2023), și Moftin(20.10.2023).

În municipiul Satu Mare campania va continua  sâmbătă  21 octombrie în intervalul orar 10.00-13.00, pe MALUL DREPT AL RÂULUI SOMEȘ, la următoarele patru puncte de colectare: