Díszpolgári címet kapott három Szatmárnémeti személyiség
Díszpolgári címet kapott három Szatmárnémeti személyiség
Mindhárom díszpolgári címmel kapcsolatos határozattervezetet elfogadta csütörtöki soros ülésén a Szatmárnémeti Helyi Tanács, így a „Szatmárnémeti Díszpolgára" címmel lett kitűntetve Simona-Maria Miculescu diplomata, Daniel David rektor és Osváth Richárd paralimpiai vívó.

Mindhárom szatmári személyiség szakmai tevékenységével és különleges eredményeivel hozzájárult Szatmárnémeti országos és nemzetközi elismertségéhez, kulturális fejlődéséhez és város hírnevének a növeléséhez.


„A Szatmárnémeti Díszpolgára” cím a legmagasabb polgári kitüntetés, az érdemek és szakmai eredmények elismerése, olyan személyek részére,  akik nagy hatással voltak a szatmárnémeti közösségre és városunk népszerűsítésére itthon és külföldön egyaránt. Ezzel a megtisztelő gesztussal köszönetet mondunk mindhármuknak a munkájukért és mindazért amit szülővárosukért, Szatmárnémetiért tettek.” - mondta méltatásában Kereskényi Gábor polgármester.


Simona-Maria Miculescu, Románia állandó UNESCO delegáltja, rendkívüli és meghatalmazott nagykövete, az első nő Romániában, aki 30 év fölötti diplomáciai karriert tudhat maga mögött nagyköveti ranggal.


Dr. Daniel Ovidiu David, a Babeș-Bolyai Egyetem rektora, a  Pszichológiai és Pszichoterápiás Tanszék alapítója, a New York-i Icahn School of Medicine at Mount Sinai docense, a romániai tudományos közösség egyik legismertebb pszichológusa. Számtalan országos és nemzetközi elismerésben részesült a pszichoterápia és a mentális egészség kutatása terén.


Osváth Richárd paralimpiai ezüstérmes és többszörös országos bajnok vívó, a sportág egyik legjobbja nemzetközi szinten is. Richárd 4 olimpiai érmet nyert a londoni, riói és tokiói paralimpiai játékokon, 2020-ban pedig az egri világbajnokságon a dobogó legfelső fokára állhatott.


A Szatmárnémeti Polgármesteri Hivatal a következő időszakban ünnepségeket szervez, ahol a három új díszpolgár átveheti a „Szatmárnémeti Díszpolgára” oklevelet.