A Down-szindróma világnapja a Multifunkcionális Szociális Központban
A Down-szindróma világnapja a Multifunkcionális Szociális Központban
A Szatmárnémeti Polgármesteri Hivatal kiemelt feladatának tartja a fogyatékossággal élők életminőségének a javítását.

A Down-szindróma világnapját ma közösen ünnepeljük a Multifunkcionális Szociális Központ kedvezményezettjeivel. A Szatmárnémeti Polgármesteri Hivatal kiemelt feladatának tartja a fogyatékossággal élők életminőségének a javítását. 

A nappali központban egy befogadó közösség épül, a tevékenységek során odafigyelnek az egyes emberekben rejlő lehetőségekre. A Szatmárnémeti Polgármesteri Hivatal és a Szatmárnémeti Szociális Igazgatóság támogatja a fogyatékkal élőket. 

Az Ostrovului utca környékén található Multifunkcionális Szociális Központot 2022-ben nyitotta meg a szatmárnémeti önkormányzat. Az intézmény kétféle szolgáltatást biztosít: nappali központot veszélyeztetett családok gyermekei számára és nappali foglalkozást az értelmi fogyatékkal élő felnőttek számára. A Multifunkcionális Szociális Központ megnyitására 6,8 millió lejt fordított a hivatal, a használaton kívüli hőközpont környékét EU-s támogatással rehabilitálták.

A felnőtt értelmi fogyatékossággal élők nappali központjának jelenleg tíz kedvezményezettje van, akik ma családjukkal együtt ünnepeltek. 

A központ befogadóképessége 20 fő, így a szakemberek továbbra is várják a jelentkezőket. A Szatmárnémeti Szociális Igazgatóság alárendeltségében működő intézményben odafigyelnek az értelmi fogyatékos – Down-szindrómás – felnőttek sajátos igényeire. A központban értelmi fogyatékos, Down-szindrómás, 18 és 35 év közötti felnőtteket fogadnak, konkrét tevékenységekkel segítik őket a nehéz helyzetek leküzdésében, személyes adottságaik kibontakoztatásában, megelőzve ezzel azt, hogy intézményes ellátásba kerüljenek.

A központban biztosított a szociális és pszichológiai tanácsadás, de a kedvezményezettek gondozása, segítése és rehabilitációja, az önálló életvitelhez szükséges készségeik fejlesztése. Bővebb információkkal a központ Uzinei utca 28. szám alatti székhelyén, vagy a 0772073575-ös telefonszámon szolgálnak.