Ziua Mondială a Sindromului Down, marcată la Centrul Multifuncțional Social Ostrovului
Ziua Mondială a Sindromului Down, marcată la Centrul Multifuncțional Social Ostrovului
Îmbunătățirea calității vieții persoanelor cu dizabilități reprezintă o prioritate pentru Primăria Municipiului Satu Mare.

Marcăm azi Ziua Mondială a Sindromului Down alături de beneficiarii noștri de la Centrul Multifuncțional Social din zona Ostrovului. Îmbunătățirea calității vieții persoanelor cu dizabilități reprezintă o prioritate pentru Primăria Municipiului Satu Mare.

 

Prin activitățile de la centrul de zi, construim un mediu incluziv, acordând atenție potențialului fiecărei persoane. Primăria Municipiului Satu Mare și Direcția de Asistență Socială vin în sprijinul persoanelor cu dizabilități. 

 

Centrul Multifuncțional Social din zona Ostrovului a fost deschis în anul 2022. Este primul Centru Social Multifuncțional din municipiu deschis de Primăria Satu Mare, un centru care are sub cupola sa două tipuri de servicii: centru de zi pentru copii din familii vulnerabile și centru de zi pentru persoanele adulte cu dizabilități intelectuale. Pentru deschiderea Centrului Multifuncțional Social, Primăria Municipiului Satu Mare a reabilitat din fonduri europene în valoare de peste 6,8 milioane lei, o zonă pe care era o fostă centrală termică dezafectată. 


 
În momentul de față, Centrul de zi pentru adulții cu dizabilități intelectuale are zece beneficiari care au fost sărbătoriți astăzi alături de familiile lor. 


Capacitatea Centrului de zi pentru adulții cu dizabilități intelectuale este de 20 de persoane, astfel că în continuare se fac înscrieri. Centrul funcționează în cadrul Centrului Multifuncțional Social Ostrovului, instituție din subordinea Direcției de Asistență Socială Satu Mare. Scopul său este acela de a răspunde nevoilor individuale specifice ale persoanelor adulte cu dizabilități intelectuale - sindrom Down. Beneficiarii centrului pot fi adulții cu dizabilități intelectuale, sindrom Down, cu vârsta cuprinsă între 18 și 35 de ani. Prin activități specifice, aceștia sunt ajutați să depășească situațiile de dificultate, să își dezvolte potențialul personal, fiind astfel prevenită instituționalizarea.


 
Activitățile specifice de la centru sunt consilierea socială și psihologică, activități de îngrijire și asistență, activități de abilitare și reabilitare, de dezvoltare a deprinderilor de viață independentă, de dezvoltare a abilităților lucrative, de integrare și participare socială și civică. 


 
Mai multe informații se pot obține la sediu, strada Uzinei nr. 28, zona Ostrovului, sau la numărul de telefon 0772073575.