Kereskényi Gábor polgármester 2023-as évi beszámolója
Kereskényi Gábor polgármester 2023-as évi beszámolója
A 2023-as volt az az év, amikor számos nagy horderejű projektünk ért kivitelezési szakaszba, több beruházás pedig közel áll a befejezéshez, a fejlődés minden területen látható.

A Szatmárnémeti Polgármesteri Hivatal csapata nevében köszönjük, hogy a helyi adók és illetékek befizetésével 2023-ban is hozzájárultak városunk fejlődéséhez. Köszönjük, hogy a város életének aktív résztvevői, bekapcsolódnak a projektekbe, az általunk szervezett eseményekbe, hiszen csakis együtt, összefogással tudunk megbirkózni a kihívásokkal és egy jobb jövőt építeni itt, Szatmárnémetiben, a városban, amely összeköt.

Nem volt könnyű esztendő a 2023-as, ennek ellenére arra törekedtünk, hogy befejezzük a többnyire vissza nem térítendő támogatásból finanszírozott projekteket, gyorsítottunk a fejlesztés ütemén, és a felmerülő akadályok ellenére is folytattuk azokat a projekteket, amelyek hosszú évtizedekre meghatározzák Szatmárnémeti arculatát. 

Azért dolgozunk, hogy Szatmárnémetiben 2024-ben is folytatni tudjuk az időszerű közberuházásokat. Városunk jó úton halad, a fejlesztés, a megújulás és modernizáció mellett a közösségi értékek megerősítésére is hangsúlyt fektetünk. Továbbra is arra összpontosítunk, ami igazán fontos, és azért dolgozunk, hogy a szatmáriak életét szebbé, élhetőbbé tegyük.  

1.    Folytattuk a nagy projekteket
Ezek a beruházások összekötik a közösséget, megkönnyítik majd a történelmi városközpont megközelítését. A fenntartható és egészséges közlekedési alternatívák hozzájárulnak egy aktívabb és környezetkímélőbb élethez. 

A Strand utcáról induló Szamos-híd megvalósítási stádiuma jelenleg 90%-os. A hídépítés a legnagyobb beruházás, amit a Szatmárnémeti Polgármesteri Hivatal valaha bonyolított, a közel 200 millió lej értékű beruházás kivitelezési határideje 2024 szeptembere. 

A 20 kilométer hosszú szatmárnémeti körgyűrű megnyílt a forgalom előtt, a beruházás a Nagy Infrastruktúra Operatív Program (POIM) 2014–2020 keretében valósult meg.

2.    48 projekt EU-s finanszírozással valósul meg
Jól halad az európai uniós projektek megvalósítása, számos projekt kivitelezési szakaszba ért, több pedig közel áll a befejezéshez. Vannak a Regionális Operatív Program (POR), határon átívelő programok, a Nagy Infrastruktúra Operatív Program (POIM), a Közigazgatás- és Közszolgáltatás-fejlesztési Operatív Program (POCA), a Környezetvédelmi Alap (AFM) és az Országos Helyreállítási Terv (PNRR) keretében megvalósuló projektjeink is.

A régi főtér felújítása tavaly egész évben zajlott, a Libertăţii tér rehabilitálásával a központot visszaadjuk a szatmári polgároknak: gyalogos sétányokkal, zöldövezetekkel, teraszokkal és a pihenőövezetekkel. A gyalogos sétányokon kívül kerékpársávok is készülnek, növeljük a zöldövezetek arányát, modernizáljuk a szökőkutakat, a járdákat és sétányokat. Az európai uniós támogatással megvalósuló beruházás összértéke 23 millió lej.

2023-ban helyére került a gyalogoshíd 400 tonnás vasszerkezete, a városközpontot és a Szamos túl oldalán lévő bevásárlóközpontot összekötő híd része az új központ rehabilitációjának, az EU-s projekt keretében megvalósuló beruházás összértéke 33.363.982,92 lej. 

Befejeztük a Szatmárnémeti Északi Színház Ács Alajos Stúdiójának felújítását, a Románia-Ukrajna határon átnyúló pályázat keretében megvalósuló 1.000.000 eurós beruházás révén ma már Szatmárnémetiben található a régió egyik legszebb színháza.

Több mint 4,2 millió lejből korszerűsítettük a 7-es számú napközi épületét, az ingatlan teljes felújítása mellett az óvoda udvarát játszótéri eszközökkel szereltük fel. A szatmárnémeti tanintézmények működésére 2023-ban 47,2 millió lejt fordítottunk.

3.    Fejlesztettük a közúti infrastruktúrát, parkokat és zöldövezeteket alakítottunk ki
Tavaly is folytattuk a közúti infrastruktúra fejlesztését. Új aszfaltborítást kapott az úttest és a járdafelület a Batizi úton, a Ioan Slavici, a Zorilor, a Gavril Lazăr de Purcaret (a Bujorului és Diana utca közötti szakasz), az Andrei Mureșanu, a Máramaros, a Január 24., a C. S. Anderco, az Uzinei (az Independenţei és a vasúti átjáró közötti szakasz), a Nucului, a Vasile Lupu, a Mihnea Vodă, a Someșului és a Nectarului utcában. 

Felújítottuk a járdát a Tiberiu Brediceanu és a Magnoliei utcában (részlegesen), míg az úttestet a Muncii sugárúton és a Câmpului utcában.

Szélesítettük a Lucian Blaga sugárutat a Dorobanţilor és a Căprioarei utca közötti szakaszon, földutakat modernizáltunk: a Depozitelor utcát (részben), bővítettük az úthálózatot a Sălciilor és a Diana utcában, modernizáltuk a Kaffka Margit 2. szakaszát. Szintén 2023-ban modernizáltuk a következő utcákat: 1. tétel: Ács Alajos utca 2. szakasz, az Alexandru Odobescu (Mező), Crăieselor, Darai út, Dana, Fluturilor, Haiducilor, Iris, Mahatma Gandhi, Maria, Matei Basarab, Petre Ispirescu (Alsó Garandhát), Poienilor, Poligonului (Lőtér), Ferdinánd király és Tiberiu Brediceanu (Rekettye) utcát, az Anghel Saligny programból finanszírozott munkálatok kivitelezési határideje 2025. Folyamatban van és idén kell befejeződnie a Grădinarilor utca felújításának, amit szintén az Anghel Saligny programból fedezünk.  

Ki van írva a közbeszerzési eljárás és készül a megvalósíthatósági tanulmány az alábbi utcák esetében: útkorszerűsítés 2. tétel (Ács Alajos 1. szakasz, Alba Iulia, Eugen Ionesco, Károli Gáspár, Krúdy Gyula és Toamnei); a Kaffka Margit utca 1. szakaszának és a Krúdy Gyula utca 2. szakaszának korszerűsítése; a Stupilor utca modernizálása; a gyűjtőcsatornák kapacitásának bővítése és rehabilitálása; a Mileniului utca 25. szám alatti Sport Hotel korszerűsítése. 

2023-ban aláírtuk a szerződést a M. Kogâlniceanu utcai emeletes parkolóház műszaki tervének megvalósítására és a beruházás kivitelezésére, a jelenleg tervezési fázisban lévő munkálatok idén elkezdődnek, 2025-ben fejeződnek be. 2024 januárjában írtuk alá a szerződést a Várdomb (Decebal) utcai többszintes parkolóház műszaki projektjének megvalósítására és a munkálatok kivitelezésére, ami jelenleg tervezési stádiumban van és szintén 2024–2025-ben épül meg.
Azért dolgozunk, hogy a zöldövezetek ne csak színesítsék a várost, de egyben kellemes és vonzó környezetet biztosítsanak a szatmáriak számára. Az elmúlt négy évben 3872 fát, 11 328 évelő növényt, 4206 cserjét, 14 903 virághagymát ültettünk el, parkosítottunk és füvesítettünk 93 824 négyzetméter területet, valamint 3135 folyóméter hosszan sövényt ültettünk. Mindezek jelentősen hozzájárulnak a levegőminőség javításához, ami a környezeti fenntarthatóság szempontjából elengedhetetlen.

4.    Bővítettük és korszerűsítettük a közvilágítási hálózatot
2023-ban bővítettük a közvilágítási hálózatot a 17-es, a Carpaţi 1 és Carpaţi 2 lakónegyedek parkolóiban és belső udvaraiban, 20 helyszínen. Bővítettük a Fluturilor utca közvilágítását. 
A Környezetvédelmi Alapból (AFM) 14 millió lej összértékű vissza nem térítendő pályázatot nyertünk Szatmárnémeti közvilágítási hálózatának korszerűsítésére.  A Környezetvédelmi Alapból finanszírozott projektek a közvilágítási rendszer energiahatékonyságának növelésére és az intelligens közvilágítási rendszer kiépítésére irányulnak Szatmárnémeti észak-keleti és déli részén. Ezek megvalósítása nyomán Szatmárnémeti közvilágítását 99%-ban energiatakarékos, LED-es világítótestek biztosítják majd.  

2023-ban írtuk ki a közbeszerzési eljárást és a megvalósíthatósági tanulmányt a közvilágítási hálózat bővítésére a Lucian Blaga sugárút–Al. Russo–Fântânele–Ambudului övezetben, továbbá a Sighişoara utca 35C szám alatt, a Tiberiu Brediceanu (Rekettye) és az Ulmului utcákban.

5.    Befektetünk gyermekeink nevelésébe
2023-ban 47,2 millió lejt költöttünk a szatmárnémeti tanintézmények működtetésére.
A 13-as számú napköziben bölcsődei csoportokat hoztunk létre, bútorzattal és didaktikai anyagokkal szereltük fel. Több tanintézményben cseréltük a fűtésrendszert, napelemes rendszerrel szereltünk fel a 6-os számú napközit, a Draga Mea óvodát és a Both Katalin Sporttermet. A Mircea Eliade Általános Iskolában korszerűsítettük a tornatermet és kialakítottunk egy multimédia termet. Rehabilitáltuk az Elisa Zamfirescu Technológiai Líceum tornatermét.   
Tavaly kezdődtek el a Constantin Brâncoveanu Általános Iskola bővítési munkálatai, előkészítettük a Grigore Moisil Általános Iskola épülete bővítési munkálatainak megkezdéséhez szükséges dokumentációkat. 
Szintén 2023-ban írtuk alá a szerződést egy új, 110 férőhelyes bölcsőde építésére a Iuliu Coroianu utcában. A beruházást a Fejlesztési, Közigazgatási és Közmunkálatokért felelős Minisztérium finanszírozza, az országos bölcsődeépítési programon keresztül.

6.    A gondoskodó város: támogattuk az egészségügyi és szociális ágazatot
2023-ban új urológiai endoszkópos berendezéssel szereltük fel a Szatmár Megyei Kórház Urológiai Osztályát, a korszerű műszerek összértéke meghaladja 460.000 lejt.

Új projektet nyertünk: 6,5 millió eurót fordítunk a Szatmárnémetiben élő hátrányos helyzetű családok életminőségének javítására, szociális lakások rehabilitációjára és közösségünk időseinek támogatására. A projektet a Szatmárnémeti Polgármesteri Hivatal és a Szatmárnémeti Szociális Igazgatóság által 2017-ben létrehozott Szatmárnémeti Helyi Akciócsoporton keresztül nyújtottuk be.

2023-ban a Szatmárnémeti Szociális Igazgatóság a Stea Egyesülettel együttműködve lebonyolította az „EGYÜTT – helyi mozgósítás az oktatásért és egészségügyért Szatmárzsdányban” című, közel 50 ezer eurós projektet, amely a hátrányos helyzetű negyedben élő mintegy 120 személy oktatási és egészségügyi feltételeinek javításához járult hozzá. 

7.    A fiatalok városa
2023-ban kiemelt figyelmet szenteltünk a fiatalokkal folytatott párbeszédre, bevonva őket különböző tevékenységekbe. 100 fős önkéntes hálózatot építettünk ki szatmári diákok részévételével.
Büszkék vagyunk mindazokra a fiatalokra, akik tetteikkel követendő példaként szolgálnak környezetük számára. A városnak szüksége van ilyen emberekre, nekünk pedig mindent meg kell tennünk azért, hogy az oktatás és támogatás terén is biztosítsuk számukra a szükséges feltételeket ahhoz, hogy itthon, Szatmárnémetiben tervezzék a jövőjüket.

2023-ban hirdettük meg az első projekt alapú részvételi költségvetést, a Com'on Szatmárnémeti program keretében a szatmári fiatalok által benyújtott 18 projekt nyert támogatást, egyenként 3000 lej értékben.

8.    Az Olimpia VSK bajnokokat nevel
2023-ban az Olimpia VSK sportolói voltak a megye legjobbjai, legyen szó országos vagy nemzetközi versenyről. Több mint 400 szatmári gyermeket nevelünk a VSK Olimpia szakágaiban, felkészítve a jövő élsportolóit. 

A klub labdarúgócsapatának reális esélye van a feljutásra a Liga 2-be.

9.    Rendezvény porfólió
2023-ban is azért dolgoztunk, hogy színesebbé tegyünk a várost. Megszerveztük a szatmáriak által kedvelt hagyományos és minden korosztályt megszólító eseményeket, így a városnapot, húsvéti és karácsonyi vásárt, Márciuskavásárt, Interetnikai Színházi Fesztivált, Samfest Jazz-t, TIFF Nemzetközi Filmfesztivált, de számos, olyan kisebb volumenű rendezvényt is, amelyek felpezsdítették a város életét. Folytattuk a kézműves vásárok megszervezését, hogy népszerűsítsük a helyi termelők, kézművesek munkáját, támogatva ezzel a helyi gazdaságot.

A G. M. Zamfirescu Kulturális Központ és a Szatmárnémeti Északi Színház rendezvényei gazdagították a város kulturális életét, de fellépési lehetőséget biztosítottunk a szatmári tehetségeknek is, akik országos és nemzetközi versenyeken és fesztiválokon öregbítik városunk hírnevét.

Annak érdekében, hogy változatos rendezvényeket kínálhassunk, és a civil szervezeteket is be tudjuk vonni a kulturális programokba, a kulturális, ifjúsági és sportprojektekhez 650 ezer lej értékű vissza nem térítendő támogatást biztosítottunk.

10.    Meghatároztuk a 2024-es év prioritásait
2024-ben elkezdődik a bölcsőde építése Szatmárnémetiben, a Iuliu Coroianu utcában. 

Befejezzük az ivó- és szennyvízhálózat bővítését a Pirosberekben, a folyamatban lévő beruházást az Anghel Saligny programból finanszírozzuk.

2024 februárjában aláírjuk a „Horea utca 6. szám alatti épület homlokzatának és tetőszerkezetének felújítása” című projekt tervezési és kivitelezési szerződésének közbeszerzési eljárását

Idén benyújtandó projektek:

–    Gyalogos és kerékpáros felüljárók építése a Burdea és Crinul kereszteződésekben

–    Pihenőövezet létrehozása a Sárerdőn

–    Kerékpárutak kialakítása és építése

–    Kerékpárkölcsönző rendszerek kialakítása 

–    Megyei és helyközi buszpályaudvar létesítése – Károlyi út–Oituz utca 

–    A közösségi közlekedés forgalomirányítási rendszerének bővítése, az autóbusz-állomások modernizálása, valamint a közúti közlekedés forgalomirányítási rendszerének fejlesztése 

–    Gyalogos és kerékpáros híd építése a Tisztviselőtelep és a 16-os lakónegyed között

–    A közlekedés biztonságát javító elemek elhelyezése, akadálymentesítés 

–    Városi zöldövezetek felújítása

–    A Vasile Lucaciu park felújítása

–    Pihenőövezet kialakítása a Szamos folyó partján 

Dokumentumok