Az energiaválság ellenére a szatmárnémeti beruházások folytatódnak!
Az energiaválság ellenére a szatmárnémeti beruházások folytatódnak!
Sajtótájékoztatón számolt be október 27-én a Szatmárnémeti Polgármesteri Hivatal vezetősége a következő időszak eseményeiről. Az energiaválság és az elszabadult infláció következtében kialakult gazdasági válság nemcsak az önkormányzat tevékenységét befolyásolja, ezért a civil szervezetekkel közösen a polgármesteri hivatal felkészült arra, hogy azonnal segíteni tudjon a téli időszakban bajba kerülőknek. Ugyanakkor nem maradnak el a hagyományos rendezvények sem, és az uniós finanszírozású projekt megvalósítása is a tervezett ütemben halad.

 

KEZDŐDIK A RÉGI KÖZPONT KORSZERŰSÍTÉSE
November első hetében elkezdődik egy újabb rendkívül fontos, és nagy volumenű beruházás: a Régi Központ korszerűsítése. Az európai uniós forrásokból finanszírozott, 23 000 000 lej összértékű felújítás több szakaszban zajlik majd: a munkálatok 2022. novemberének első hetében a park területén kezdődnek, ez idő alatt nem várható forgalomkorlátozás a központban, csak 2023. márciusától.
Harminc százalékkal több zöldfelületet alakítanak majd ki, modern, energiatakarékos módszerek beiktatásával az elavult elektromos hálózat cseréjére is sor kerül, valamint új arculatot kapnak a szökőkútak és a sétányok is.
A helyreállítást követően a Régi főtér egy lakosságbarát övezetté alakul, ahol sétányok, teraszok, zöldövezetek és kerékpárutak állnak a kikapcsolódni szándékozó polgárok rendelkezésére.

A POLGÁRMESTERI HIVATAL FELKÉSZÜLT AZ ENERGIAVÁLSÁGRA
Amennyiben nem történik változás, a fenntarthatási költségek akár 300 százalékkal is emelkedhetnek a következő időszakban, ez azonban nem veszélyezteti a szatmárnémeti tanintézmények működését, rendelkezésre állnak a szükséges alapok. Ugyanakkor Kereskényi Gábor polgármester arról is beszámolt, hogy az intézményvezetők és a polgármesteri hivatal szakemberei folyamatosan egyeztetnek arról, miként lehet csökkenteni a költségeket.
Az elszabadult energiaárak miatt a Polgármesteri Hivatal a közvilágítást érintő megszorító intézkedések bevezetéséről is döntött. Ennek értelmében a LED-technológiás lámpák 23 és 1 óra között 70 százalékos, 1 és 6 óra között pedig 50 százalékos kapacitással üzemelnek. Ugyanakkor a rendszer későbbi be- és kikapcsolása miatt 50 perccel kevesebbet üzemel, aminek köszönhetően 15 százalékkal csökken az áramfogyasztás.
Az ivóvízárak tervezett emelése kapcsán az APASERV RT. vezetői, Leitner János igazgató és Gabriel Leş aligazgató elmondták, az utóbbi hónapokban 600 százalékkal emelkedtek az áram- és 500 százalékkal a gázellátás költségei, miközben az üzemanyagárak is szinte megduplázódtak, ezért vált elkerülhetetlenné az áremelés.
A tervezett beruházásokkal kapcsolatban kifejtették, a közeljövőben európai uniós finanszírozásból 15 millió euró  értékű fejlesztéseket visznek véghez Szatmárnémetiben, és hamarosan sor kerül az Anghel Saligny Program és az Országos Helyreállítási Alap keretén belül elnyert pályázatok kivitelezésére is.

MEGMARAD AZ ÜNNEPVÁRÁS VARÁZSA

Csökkenti a díszkivilágítás költségeit is az önkormányzat, az ünnepvárás varázsa azonban megmarad, de az idei évben csak az Újközpontban és három lakónegyedben kapcsolódnak fel az ünnepi fények. A Szatmárnémeti Polgármesteri Hivatal az elmúlt 4 évben 500.000 és 900.000 lej közötti összeget költött az ünnepi díszkivilágításra. A fenti összegek hasonlóak a 2012–2016-os időszakban elköltöttekhez, azonban a szolgáltatás minősége jelentősen javult a 2018–2022-es periódusban, amit a szatmáriak jelentős része is jelzett és észrevett. Ugyanakkor semmilyen alapja nincs azoknak az álhíreknek, amely szerint a Polgármesteri Hivatal 6 millió lejt költ cask a diszkívilágításra. A karácsony mindannyiunk ünnepe, amit nem hagyunk, hogy egyesek politikai haszonszerzés céljából besározzanak. Természetesen nem lehet figyelmen kívül hagyni a jelenlegi körülményeket, emiatt nem lesznek nagyobb koncertek, elmarad az újévi tűzijáték, de lesz Mikulásműhely, a gyermekek számára pedig ünnepi kisvonat. A Karácsonyi Vásár november 28-án nyitja meg kapuit, és ezen a napon kapcsolódnak fel az ünnepi fények is.


ONLINE PLATFORM A RÁSZORULÓK MEGSEGÍTÉSÉRE
Az előttünk álló nehéz téli hónapokra való tekintettel az állami intézmények, a civil szervezetek és az állampolgárok közötti együtműködést megkönnyítő és egyszerűsítő platformot hozott létre a Szatmárnémeti Polgármesteri Hivatal. A www.impreunasm.ro célja a szociális szolgáltatások minőségének javítása, a rászorulóknak segíteni szándékozók tevékenységének az összehangolása, valamint az információk központosítása. Az összehangolt tevékenység a koronavírus-járvány miatti megszorítások alatt és az ukrajnai háborús konfliktus kirobbanásakor is rendkívül hasznosnak bizonyult. Ezúton is felkérjük a civil szervezeteket, hogy használják bátran a felületet, hiszen az adatok összehangolásával elkerülhetőek az átfedések, és sokkal gyorsabbá válhat a segítségnyújtás. Szintén a platform használatával kérhetnek segítséget, vagy jelenthetnek bármilyen esetet a magánszemélyek is, illetve a 0748 109 853-as telefonszámon.