În ciuda crizei energetice, continuăm investițiile în municipiu, iar serviciile publice nu vor fi afectate!
Conducerea Primăriei Municipiului Satu Mare a susținut joi, 27 octombrie, o conferință de presă în care principalele teme de discuție au fost contextul economic actual, proiectul de modernizare a Centrului Vechi, Târgul de Crăciun, iluminatul ornamental de sărbători și măsurile pe care Primăria Municipiului Satu Mare este pregătită să le ia pentru a veni în sprijinul persoanelor vulnerabile în perioada sezonului rece. 

ÎNCEPEM LUCRĂRILE DE MODERNIZARE A CENTRUL VECHI
Proiectul de modernizare a Centrului Vechi, finanțat din fonduri europene cu o valoare de 23.000.000 lei are ca termen de finalizare luna decembrie a anului 2023 și se va desfășura etapizat. 

Lucrările vor începe în zona parcului, urmând ca lucrările pe tronsoanele din jurul parcului să înceapă din martie 2023. În zona parcului, suprafața de spații verzi se va mări cu o treime, iar în funcție de evoluția lucrărilor în jurul parcului, executantul și-a asumat responsabilitatea de a veni în sprijinul agenților economici pentru a efecuta etapizat lucrările, astfel încât afacerile lor să nu fie foarte afectate de restricțiile ce trebuie luate pe amplasamentul șantierului în lucru. Vor fii înlocuite reţelele electrice vechi, se vor monta stâlpi de iluminat LED, se vor reface fântânile, după care se va trece la refacerea aleilor și a trotuarelor. Piața Libertății va deveni astfel un centru de relaxare cu alei pietonale, zone de terase, piste de biciclete, culoar pentru transportul public în comun și spații verzi. 

NE ADAPTĂM CONTEXTULUI ECONOMIC
Municipalitatea va asigura fondurile necesare pentru ca elevii și cadrele didactice, precum și procesul educațional să nu fie afectat. Este posibil ca bugetul pentru a acoperi utilitățile să crească chiar și cu 300%, însă Primăria va ține legătura cu directorii școlilor, astfel încât acolo unde sunt probleme să fie găsite soluții rapide, să se preîntâmpine pierderile și să fie gândit un plan de măsuri pentru ca directorii școlilor să fie mult mai atenți la la consum și mai ales să oprească risipa. 
În contextul crizei de pe piața energiei, Primăria municipiului Satu Mare a decis să adopte un plan de măsuri pentru reducerea consumului de energie electrică la nivelul municipiului Satu Mare. Astfel, în zona unde iluminatul public funcționează pe bază de LED, între orele 23.00-01.00 iluminatul public are o intensitate de 70%, iar între orele 01.00-06.00 o intensitate de 50%. Totodată, s-a făcut o economie de 50 minute prin decalarea momentelor de pornire/oprire a iluminatului public, ceea ce se reflectă în bugetul municipiului Satu Mare printr-o economie de 15%. 
Prețul curentului determină implicit și creșterea prețului la apă. Atunci când dăm drumul apei potabile, acest lucru înseamnă un consum de energie. SC. APASERV Satu Mare a avut creşteri de cheltuieli care se situează până la 600% pe partea de curent electric.  Scumpirile de gaz se situează chiar și până la 500%, iar la carburanți s-au dublat. 
Investițiile realizate în ultimii ani, dar și cele care urmează vor îmbunătății calitatea apei potabile și serviciilor Apaserv Satu Mare. Sunt în derulare, doar în municipiul Satu Mare proiecte în valoare de 15 milioane de euro din fonduri europene, care se adaugă celor realizate din fondurile proprii. Apoi vor fi demarate în curând și proiectele pe Anghel Salignyi și cele din PNRR.

ILUMINATUL ORNAMENTAL DE SĂRBĂTORI
Primăria Municipiului Satu Mare a cheltuit în ultimii patru ani sume cuprinse între 500.000 și 900.000 de lei/an pentru iluminatul ornamental de sărbători. 
Aceste sume sunt similare cu cele cheltuite în perioada 2012-2016, în schimb calitatea instalațiilor și a decorațiunilor de Crăciun s-a îmbunătățit substanțial în perioada 2018-2021, lucru remarcat și de sătmăreni. 
Anul acesta suma alocată este de 500.000 de lei pentru iluminatul ornamental, nicidecum 6 milioane de lei. Aceste afirmații sunt FALSE! Iluminatul de Sărbători nu este o risipă. Nu vom accepta să le fie furat sătmărenilor Crăciunul, însă am decis ca în acest an să ne concentrăm pe Centrul Nou. Vom face tot posibilul ca din bugetul alocat să creăm o atmosferă de sărbătoare, vom avea un orășel atractiv pentru copii, un trenuleț care va circula pe Pasajul Corneliu Coposu, atelierul Moșului și 25 de producători locali. 

Târgul de Crăciun se va deschide pe 28 noiembrie, o dată cu pornirea iluminatului ornamental. 

NU va mai fi iluminat ornamental de sărbători pe străzile: 

  • I.C.Brătianu, 
  • Horea, 
  • Ștefan cel Mare, 
  • 1 Decembrie, 
  • Decebal 
  • în jurul parcului din Piața Libertății

Nu avem în programul Târgului de Crăciun concerte mari, însă în curând vom anunța un program pentru cei care vor să colinde în centrul municipiului. De asemenea, în acest an, tot pentru a face economii, am renunțat la focul de artificii. 

SUNTEM PREGĂTIȚI SĂ SPRIJINIM PERSONAELE VULNERABILE

Primăria și Direcția de Asistență Socială au creat un sistem de colaborare în domeniul social între mediul public-mediul privat- ONG-uri și cetățeni prin intermediul platformei online www.impreunasm.ro 

Primăria și toate ONG-urile își vor pune resursele la dispoziție pentru a evita în perioada sezonului rece situațiile în care o persoană să rămână izolată, fără alimente sau căldură, iar Direcția de Asistență Socială va coordona și centraliza toate cererile pentru a veni în sprijinul sătmărenilor. Numărul de telefon unde sătmărenii pot solicita ajutor este: 0748.109.853