Intézmények összefogása a hajléktalanok érdekében
Intézmények összefogása a hajléktalanok érdekében
Augusztus 4-én, csütörtökön munkaülést tartott a Szatmárnémeti Szociális Igazgatóság által irányított Szociális Segélyezési Munkacsoport (GLASS). 

A találkozón egyebek mellett a hajléktalanok helyzetének elemzésére is sor került, külön kiemelve az egészségbiztosítás hiányát, illetve a mentális betegségekkel küzdők kezelésének nehézségeit az ezen a területen uralkodó jogszabályi hiányok miatt.

A résztvevők egyetértettek abban, hogy egy megyei szintű bentlakásos központra van szükség, amelynek elindításához most finanszírozási lehetőségeket próbálnak szerezni.

"A éjjeli hajléktalanszálló az egyetlen ilyen jellegű intézmény a megyében, amelyben a más településről érkezőknek nem tudunk szállást biztosítani, mert a jogszabályok ezt nem teszik lehetővé. Szükség lenne egy megyei központra, hogy az utcára kerülő betegek ellátásban és segítségben részesülhessenek. Ezért keressük az európai finanszírozási lehetőségeket.” – mondta a Szociális Igazgatóság vezetője, Adrian Balaj.

A munkaértekezlet konkrét javaslatokkal zárult, ugyanakkor hangsúlyozták, hogy folytatni kell a megelőző akciókat, hogy a következő időszakban ne nézzünk szembe hajléktalanok sokaságával az utcákon.