KÖZLEMÉNY
KÖZLEMÉNY
Beutazási formanyomtatvány (PLF) kitöltésének elmulasztásáért kiszabott büntetés visszatérítése Megjelent a Hivatalos Közlönyben az 1620/2022-es számú miniszteri rendelet, amely azoknak a büntetéseknek a visszatérítéséről rendelkezik, amelyeket akkor szabtak ki a hatóságok, ha egy személy a Romániába történő belépéskor nem töltötte ki a digitális belépési formanyomtatványt (PLF).

Ennek értelmében 2022. augusztus 17-től számítva 90 napon belül be kell nyújtani a helyi önkormányzat adóosztályának egy típuskérelmet. Ebbe a személyi adatokat kell beírni, a visszaigényelt összeget, valamint a bankszámlaszámot, ahová vissza kell utalni az összeget.

A kérelemhez csatolni kell a személyi igazolvány másolatát, a kihágást megállapító jegyzőkönyv és a kifizetési bizonylat másolatát (az iratokra rá kell írni azt, hogy „conform cu originalul” és alá kell írni).

A kérés átvizsgálása után 45 napon belül jóváhagyják azt, adott esetben kiegészítést kérnek. Kiegészítés kérése esetén az ügy elbírálásának határideje kitolódhat A rendelet szerint nem kell kérvényt benyújtaniuk azoknak az állampolgároknak, akiket megbírságoltak az adatlap kitöltésének elmulasztása miatt, de a büntetést nem fizették ki. Esetükben semmisnek nyilvánítják a bírságról szóló jegyzőkönyvet.

A teljes összeg abban az esetben utalandó vissza, ha az adófizetőnek semmilyen adóelmaradása nincs. Ha van, akkor a büntetés összegéből visszatartják az elmaradás összegét, és csak a különbözetet utalják vissza. A nyomtatványt átvehetik személyesen a Szatmárnémeti Helyi Adók és Illetékek Igazgatóságának székhelyén – Szatmárnémeti, Római tér, D8-as tömbház, földszint - , vagy letölthető az intézmény honlapjáról.

Dokumentumok