Szatmárnémetiben 20 mérőeszköz monitorizálja a levegőminőséget
Szatmárnémetiben 20 mérőeszköz monitorizálja a levegőminőséget
Ezek az eszközök nemcsak a PM2,5-ös és PM10-es szállópor koncentrációját mérhetik, hanem a hőmérsékletet és a páratartalmat is.

Számunkra prioritás a szatmáriak életminősége. A Crossbordair projekt keretében, amit Szatmárnémeti magyarországi testvérvárosával, Nyíregyházával közösen valósított meg, 20 mérőeszközt telepítettek Szatmárnémetiben a levegő minőségének monitorozására. 

Ezek az eszközök nemcsak a PM2,5-ös és PM10-es szállópor koncentrációját mérhetik, hanem a hőmérsékletet és páratartalmat is. 

A CrossBordAir pályázat keretében elkészült egy cselekvési terv is, ami útmutatást nyújt a légszennyezettség csökkentésére. A program keretében telepített mobileszközök segítenek naprakészen követni a releváns adatokat, hasznos eszközt jelentenek a szakembereknek a környezetvédelmi intézkedések meghozatalában.

A mobil mérőeszközök segítik az adatgyűjtést és elemzést, ez a lépés jelentős előrelépés a zöld cselekvések terén és segíthet a levegőminőség javításában.

Az adatok valós időben megtekinthetők a következő weboldalon: https://air.nyir-szat.eu/map.

Egyszerű eszközökkel és tudatossággal mindannyian tehetünk a levegőszennyezés csökkentése és a levegőminőség javítása érdekében.