Nagyteljesítményű iszaphasznosító épül Szatmárnémetiben!
Kereskényi Gábor polgármester és Maskulik Csaba városmenedzser is jelen volt annak a szerződésnek az aláírásakor, amelynek köszönhetően egy nagyteljesítményű iszaphasznosító épül Szatmárnémetiben.

Kereskényi Gábor polgármester és Maskulik Csaba városmenedzser is jelen volt annak a szerződésnek az aláírásakor, amelynek köszönhetően egy nagyteljesítményű iszaphasznosító épül Szatmárnémetiben.


A Szatmárnémeti szennyvíztisztító területén készülő létesítményben hőkezelés által újrahasznosítják majd az iszapot, a cél pedig az, hogy a Szatmár megyei vezetékekben keletkező összes iszap újra felhasználható legyen.


„2016-ban konkrét elképzeléseink voltak arról, hogy milyen irányba kell elindítanunk Szatmárnémetit. Ennek fő irányvonalai közé tartozott az új befektetők idehozatala, a megfelelő minőségű infrastruktúra kiépítése, a közszolgáltatások minőségének a javítása és az európai uniós források lehívása. A fejlődés mára már szemmel látható, és arra törekszünk, hogy tartani tudjuk, illetve tovább növeljük a tempót. Már korábban is elmondtam, és ezúttal is megismétlem, a következő három évben a beruházásokra szánt összegeknek a 70 százaléka uniós forrásokból lesz fedezve, azaz minden szatmári 3 lejhez 7 lejnyi támogatást szerzünk. Az APASERV Rt., amelynek a Szatmárnémeti Polgármesteri Hivatal a többségi tulajdonosa, az uniós források lehívásának az abszolút bajnoka. Legújabb projektjük nemcsak az értéke miatt, ami hozzávetőlegesen 25 millió lej, hanem a szatmáriakra gyakorolt jótékony hatása miatt is nagyon fontos. Ma aláírtak egy szerződést, és az ennek köszönhető iszapkezelő és újrahasznosító üzem jelentős mértékben hozzájárul majd az APASERV szolgáltatásainak a jobbá tételéhez és az állampolgárok egészségügyi és kiszolgálási feltételeinek a javításához. Ugyanakkor fontos szerepet játszik a környezetszennyezés csökkentésében is" – jelentette ki Kereskényi Gábor polgármester.


A szerződés összértéke 21.249. 990 lej (plusz ÁFA), és része a Regionális Ivó- és Szennyvíz -infrastruktúra Fejlesztés projektnek, amelyet Szatmár megyében az APASERV Rt. valósít meg. A kivitelező a törökországi Asos Proses Malina Sanyi Ve Ticaret Kft., amelynek 18 hónap áll rendelkezésére a beruházás befejezésére.