Minden nap egy lehetőség arra, hogy felfedezzünk egy új könyvet!
Minden nap egy lehetőség arra, hogy felfedezzünk egy új könyvet!
2021. decemberében fogadták el azt a törvényjavaslatot, amelynek értelmében február 15-ét az „olvasás napjává” nyilvánították Romániában. A törvény célja, hogy ezen a napon az olvasást és annak a gyerekek nevelésében betöltött fontos szerepét népszerűsítő eseményeket tartsanak, amelyekhez a központi és a helyi közigazgatási hatóságok, a kultúrával és oktatással foglalkozó állami intézmények anyagi és logisztikai támogatást nyújthatnak.

A Szatmárnémeti Polgármesteri Hivatal idén az Alter Ego Multifunkcionális Központban szervezte meg a népszerűsítő rendezvényét, amelyen a Szatmári Termék védjegyes méhész, Sorin Tivadar román nyelven Nina  Stānculescu a „Méhecske és a napsugár" című mesét olvasta fel a fiataloknak, Nezezon Enikő pedig magyarul egy kazak népmesét, „A kán mestersége" címűt. Az ezt követő kötetlen beszélgetés során a gyermekek nemcsak a kedvenc könyveikről mesélhettek, hanem betekintést nyerhettek a felolvasók tevékenységének szakmai titkaiba is.
 

„Sajnos az internet térhódításával a nyomtatott könyvek és mesék egyre inkább a háttérbe szorulnak, annak ellenére, hogy gyermekeink lelki világának, vagy éppen kommunikációs készségük fejlődése érdekében rendkívül hasznos tevékenység az olvasás. Törekednünk kell arra, hogy a jövő generációival megértessük ennek a fontosságát, ezért mindig is támogatni fogjuk a hasonló jellegű rendezvények megszervezését. Ma két olyan személyt kértünk fel a meseolvasásra, akik a tanulással folyamatosan fejlesztették magukat, így példaképek lehetnek a gyermekeink és a közösségünk számára” – nyilatkozta az esemény kapcsán Kereskényi Gábor polgármester.