Szatmárnémeti jegyre váltja a hulladékot
Az Európai Mobilitási Hét alkalmával országos szinten 65 város vesz részt a „Románia jegyre váltja a PET hulladékot” kampányban. Ehhez a kezdeményezéshez csatlakozott Szatmárnémeti városa is.

Pénteket, szeptember 16-án Szatmárnémeti és további 64 város lakosai tömegközlekedési jegyre válthatnak 5 újrahasznosítható hulladékot (PET palackot, alumínium dobozt vagy üveget). A kampány országos szinten 09:00-17:00 órák között zajlik a Kaufland Románia kiskereskedelmi üzletláncok közreműködésével.
 

Szatmárnémeti Polgármesteri Hivatala aktívan részt vesz a kampány egyes szakaszainak lebonyolításában és biztosítja az esemény zavartalan lefolyását. A helyi tömegközlekedési vállalat, a Transurban 1000 ingyenes buszjegy felajánlásával támogatja a kezdeményezést.


Szatmárnémetiben, mindkét Kaufland üzletláncának parkolójában, a Károlyi út 9 szám és a Hunyadi (Corvinilor) utca 3 szám alatt, lehet buszjegyre váltani az összegyűjtött hulladékokat.


Mindazok, akik részt kívánnak venni a kezdeményezésben, 5 újrahasznosítható hulladékot (PET palackot, alumínium dobozt vagy üveget) kell magukkal vinniük és a Kaufland üzletek parkolójában lévő hulladékgyűjtő automatába helyezniük. Ezt követően az automata egy kupont bocsát ki, amelyet a helyszínen lévő önkénteseknél lehet utazásra szóló menetjegyre váltani.


A kampány célja, hogy a tömegközlekedés használatára és a szelektív hulladékgyűjtésre ösztönözze a lakosságot. A kampánynak van egy társadalmi célkitűzése is, mégpedig a tömegközlekedés hozzáférhetővé tétele szélesebb körben. Gyakorlatilag a lakosok 5 újrahasznosítható hulladékért cserébe egy utazásra szóló buszjegyet kapnak. A kampány során összegyűjtött hulladékokat elszálítják és újrahasznosításra kerülnek.


A kampány az Act for Tomorrow Egyesület és a Kaufland Románia kezdeményezésében és a Környezetvédelmi, Vízügyi és Erdészeti Minisztérium támogatásával, a Zöld Péntek program keretében zajlik.


A „Románia jegyre váltja a PET hulladékot” kezdeményezés a Környezetvédelmi, Vízügyi és Erdészeti Minisztérium által kezdeményezett Zöld Péntek elnevezésű országos program részét képezi, amelynek célja, hogy alternatív közlekedési eszközök használatára ösztönözze a polgárokat.