Szatmárnémeti versenybe száll a Románia Ifjúsági Fővárosa címért
Szatmárnémeti versenybe száll a Románia Ifjúsági Fővárosa címért
A Szatmárnémeti Polgármesteri Hivatal és a „G.M. Zamfirescu” Kulturális Központ folytatja a fiataloknak szóló rendezvények szervezését. A nyári szezon zenei és városi kulturális fesztiválokkal indult online, majd személyes részvétellel a város legfontosabb terein.

Megkezdődött a Romániai Ifjúsági Főváros versenyprogram! A hatodik kiadás célja, hogy ezt a címet egy olyan városnak ítélje oda, amely a legvonzóbban és a leghatékonyabban teljesíti a fiatalok igényeit. Ez egy országos program, mely az Európai Ifjúsági Főváros (European Youth Capital) projekthez  hasonló elvek alapján működik, lehetőséget adva az ifjúsági szervezeteknek, hogy fontos témákat népszerűsítsenek az általuk képviselt társadalmi csoport számára. 

Ebben az évben Szatmárnémeti öt másik várossal fog versenybe szállni: Kézdivásárhellyel, Craiovával, Târgu-Jiu-val, Târgu Neamţ-cal és Vaslui-jal, erősítve ezzel a Szatmáron és másutt élő helyi fiatalság kapcsolatát és kapcsolattartását. Ily módon növelni akarjuk a fiatalok részvételét a közösség fejlesztésében, különös tekintettel az oktatásra, az önkéntességre, a kultúrára és a demokráciára. Ennek a koncepciónak hosszútávú hatása lesz, és hozzájárul a szatmárnémeti ifjúsági projektek és programok megvalósításához, fontos kapcsolatokat teremtve mind az állami, mind a civil szervezetekkel. Ami a rendezvényeket illeti, az elképzelések palettája igen színes, tartalmaz Ifjúsági Kertet és Nyitott Ifjúsági Parlamentet, valamint az ifjúsági projektek támogatására szolgáló jól felszerelt helyi infrastruktúrát a fiatalok számára.

Az idén megszervezett események közül megemlítjük a Gyermek- és Ifjúsági Hetet, a Szatmári Nyár blues, funk és rockzenei programsorozatát, valamint egy elektronikus zenei eseményt, a Young City Weekend-et. 

Az verseny két szakaszra bontható, amelyet a köz-, és magánszféra képviselőiből álló független zsűri bírál el. Fontos szempont lesz a  pályázat motivációja, a város jelenlegi helyzetére és a javasolt koncepció koherenciája, illetve a környezeti hatásokra való odafigyelés. Ezen szempontokat figyelembe véve legalább 2, legfeljebb 3 várost választanak ki a verseny második fordulójára. A verseny győztesét október 9-én hirdetik ki az Ifjúsági Gála keretén belül.