Szolgáltatások külföldön dolgozó szülők itthon maradt gyermekeinek
Szolgáltatások külföldön dolgozó szülők itthon maradt gyermekeinek
Esetükben a 272/2004-es gyermekjogi törvény érvényes, azaz a szülőknek értesíteniük kell a Szociális Igazgatóságot még mielőtt elhagyják az országot, jelezve, kire marad a gyermek addig, amíg ők távol lesznek

A Szatmárnémeti Polgármesteri Hivatal a Szociális Igazgatóságon keresztül sokat tesz azért, hogy biztonságban legyenek és különböző szolgáltatásokkal segítse azokat a gyermekeket, akiknek a szülei – egy, vagy akár mindkettő – külföldön vállalt munkát. 


A hivatalos adatok szerint Szatmárnémetiben 400 olyan gyermek él, akinek egy, vagy akár mindkét szülője külföldön dolgozik.  Esetükben a 272/2004-es gyermekjogi törvény érvényes, azaz a szülőknek értesíteniük kell a Szociális Igazgatóságot még mielőtt elhagyják az országot, jelezve, kire marad a gyermek addig, amíg ők távol lesznek.  


A Szatmárnémeti Szociális Igazgatóságon belül működő Szociális Védelmi Iroda munkatársai felmérik a családot, amelyik az itthon maradt gyermekért vállal felelősséget, hogy kiderüljön: el tudják-e látni a feladatot, biztosítani tudják-e a megfelelő körülményeket a gyermek neveléséhez. 


Ahhoz, hogy az itthon maradt gyermekek nevelését segítsék, a helyi önkormányzat két intézményt hozott létre: az Alter Ego Multifunkcionális Központot, illetve a Hüvelyk Matyi Szociális Központot.


Az említett központokban a gyermekek, és a nevelésükkel megbízott felnőttek többféle tanácsadásban részesülhetnek, illetve a gyermekeket segítik a tanulásban is, hogy megelőzzék az iskolaelhagyást, sőt, javítsanak a gyermek tanulmányi eredményein.