La Satu Mare continuă distribuirea pachetelor cu alimente și produse de igienă de la Uniunea Europeană
La Satu Mare continuă distribuirea pachetelor cu alimente și produse de igienă de la Uniunea Europeană
Distribuirea ajutoarelor constând în produse alimentare și produse de igienă de la Uniunea Europeană la nivel de municipiu reședință de județ se realizează de către Direcția de Asistență Socială în locația fostului Centru de zi Speranța de pe strada C.A. Rosetti nr. 2.

Direcția de Asistență Socială Satu Mare distribuie din  9 septembrie 2021, produsele alimentare și de igienă oferite în cadrul Programului Operațional Ajutorarea Persoanelor Dezavantajate persoanelor defavorizate. 
    

Distribuirea ajutoarelor constând în produse alimentare și produse de igienă de la Uniunea Europeană la nivel de municipiu reședință de județ se realizează de către Direcția de Asistență Socială în locația fostului Centru de zi Speranța de pe strada C.A. Rosetti nr. 2. 
    

Toți beneficiarii acestor produse au fost informați inițial prin poștă referitor la program, astfel că s-a reușit distribuirea cutiilor prin respectarea tuturor nomelor de igienă și distanțare fizică stabilite în contextul pandemiei. În evidențele Direcției de Asistență Socială se află 62 de beneficiari de ajutor social și 354 de familii care beneficiază de de alocație pentru susținerea familiei. 

În etapa care a demarat în septembrie, etapă de distribuire a  ajutoarelor de la Uniunea Europeană, pentru a-i scuti pe beneficiari de un drum în plus, atât produsele de igienă, cât și cele alimentare, se ridică deodată. Până în acest moment, beneficiarii s-au prezentat în număr mare să își ridice ajutoarele de la Uniunea Europeană, iar la ora actuală au mai rămas în depozit 87 de cutii cu produse alimentare și 87 de cutii cu produse de igienă. Conform Ordonanței de Urgență a Guvernului nr. 84/2020 distribuirea ajutoarelor constând în produse alimentare și produse de igienă de la Uniunea Europeană se face timp de 45 de zile de la demararea distribuirii. Ajutoarele alimentare de la UE se acordă prin Programul operaţional Ajutorarea persoanelor defavorizate. În municipiul Satu Mare, de distribuirea ajutoarelor de igienă și alimentare de la Uniunea Europeană se ocupă Direcţia de Asistenţă Socială. Conform legii, fiecare membru din familia beneficiară are dreptul la câte o cutie de ajutoare de igienă, respectiv de alimente, de la Uniunea Europeană.  

Conform Hotărârii Guvernului nr. 784 din 2018 pentru stabilirea unor măsuri necesare în vederea implementării Programului operaţional Ajutorarea persoanelor defavorizate, categoriile beneficiare de ajutoare alimentare, produse de igienă sunt beneficiarii de venit minim garantat (ajutor social) acordat conform Legii nr. 416 din 2001, familiile beneficiare de alocaţie pentru susţinerea familiei acordată în baza Legii 277/2010 şi persoanele aflate temporar în situaţii critice de viaţă, victime ale calamităţilor, persoane dependente, aflate în situaţii asemănătoare stabilite prin anchete sociale şi care se află în situaţii deosebite de vulnerabilitate. 

 

În fiecare cutie cu produse de igienă sunt 5 periuţe de dinți, 4 tuburi de pastă de dinţi, 500 ml săpun lichid, 800 ml şampon pentru copii şi 500 ml şampon pentru adulți, 900 de grame detergent pudră pentru rufe colorate şi 1.800 grame detergent pudră pentru rufe albe.

 

În fiecare cutie cu produse alimentare sunt 5 kg făină albă de grâu, 4 kg făină de mălai, 2 pungi de 400 de grame de paste făinoase, 4 litri de ulei, 2 kg de zahăr, 4 kg de orez, 5 cutii de 300 de grame de conservă carne de vită şi 3 cutii de 300 de grame de conservă carne de porc, 5 cutii de 200 de grame de pateu de ficat de porc, 2 borcane de 720 ml de compot de fructe - prune, 1 borcan de 360 de grame de gem de fructe și 1 borcan de 360 de grame gem de fructe dietetic.