Obiective specifice
1. Extinderea și reabilitarea traseelor pietonale existente și crearea unor noi legături pietonale în suprafață totală de 14.956 mp, pentru a facilita mobilitatea urbană nepoluantă și accesul facil în și din parc.
2. Reabilitarea Parcului Vasile Lucaciu prin modernizarea și extinderea spațiilor verzi pe o suprafață de 9808 mp, integrarea de facilități moderne, precum mobilier urban funcțional, un sistem de iluminat eficient și instalarea unei toalete publice automate, pentru a crea un mediu urban atractiv, accesibil și plăcut, destinat recreerii și relaxării vizitatorilor.
Grup țintă
Grupul țintă este reprezentat de toată populația municipiului Satu Mare, care va putea beneficia de reabilitarea parcului Vasile Lucaciu. Beneficiarii direcți ai parcului reabilitat sunt populația care se află în raza de 2 km a parcului, și anume 65.000 de locuitori. Beneficiarii indirecți sunt turiștii, persoanele care tranzitează municipiul, oaspeții beneficiarilor direcți.
Descriere investiție
Zona în care se află parcul Vasile Lucaciu este una intens circulată. Parcul se află într-o stare degradată, cu zone verzi necorespunzătoare pentru un parc modern, cu suprafețe de rulare pietonale uzate. Nu a beneficiat de investiții majore în ultimii 40 de ani. Principalele deficiențe majore identificate în zonă sunt aleile învechite din parc, instalațiile electrice de iluminat exterior depășite din punct de vedere tehnic și cu un consum ridicat de energie electrică. De asemenea, la ora actuală fântâna arteziană existentă este uzată fizic și moral, are pierderi importante de apă și un consum ridicat de energie electrică. Mobilierul urban existent pe toată suprafața parcului este în stare de degradare și e învechit.
Proiectul urmărește cele trei valori fundamentale ale New European Bauhaus. Reabilitarea parcului se realizează prin promovarea aspectului estetic, având în vedere faptul că parcul găzduiește statuia Lupa Capitolina, una dintre cele 25 de copii ale celebrei statui din Roma și Monumentul Ostașului Român.
Prin reconfigurarea spațiilor verzi se urmărește creșterea accesibilității comunității la spații plantate, creșterea suprafeței de spații verzi și direcționarea culoarelor de vizibilitate asupra fațadelor în general și a acceselor în special. Se urmărește configurarea spațiilor verzi pentru persoanele cu dizabilități și pentru persoanele vârstnice.
Prin realizarea unui sistem de iluminat public adecvat se va reduce gradul de infracționalitate în zonă, conducând la creșterea siguranței publice. De asemenea, sistemul de iluminat corect conformat va contribui la îmbunătățirea imaginii urbane și la scăderea ratei de accidentare în momentul folosirii spațiilor publice după lăsarea serii. Realizarea unui sistem Wi-Fi în zonă va contribui la petrecerea timpului liber în mod plăcut pentru toate generațiile comunității, inclusiv prin integrarea în activitățile educative și implicit în efortul de coeziune a comunității și de încurajare a formării spiritului comunitar.
Prin prezentul proiect se propune amenajarea și dotarea parcului de pe bulevardul Vasile Lucaciu prin reabilitarea aleilor existente și propunerea unor alei noi realizate din pavaj
din piatră naturală; reabilitarea monumentelor existente în zona soclului, a celor aflate în stare de degradare; schimbarea mobilierului urban existent cu unul nou și modern, sistem de irigație pe toate suprafețele verzi amenajate în parc; sistem de supraveghere – camere video, refacerea zidurilor de sprijin existente și finisarea acestora cu tencuială de culoare albă, refacerea și înlocuirea bordurilor existente, rampe pentru persoane cu dizabilități pentru a permite accesul cu ușurință în parc, refacerea și curățirea monumentelor existente.
Amenajarea spațiului verde se face cu diferite specii de arbuști și arbori, păstrând stilul și concepția arhitectural - peisagistică inițială, dar cu îmbunătățirile și reabilitările necesare pentru a-i reda valoarea inițială, pierdută în timp. În cadrul proiectului se face reabilitarea aleilor existente și amenajarea unor alei noi realizate din pavaj din piatră naturală. De-a lungul aleilor se va amplasa mobilier urban ce cuprinde bănci smart, bănci din lemn pe structură metalică, coșuri de gunoi, cișmele de apă potabilă, dispenser pungi pentru animale. Se vor amenaja zone pentru persoanele vârstnice cu mese de șah. De-a lungul aleilor principale vor fi arbori decorativi. Cele 4 cișmele pentru apă potabilă vor fi alimentate, iar grupul sanitar propus va fi complet echipat.
Prin acest proiect se urmărește refacerea tuturor elementelor peisagistice. Iluminarea parcului se va realiza cu corpuri de iluminat tip lămpi cu Led amplasate pe stâlpi metalici. Parcul va fi dotat cu camere de supraveghere video și cu sistem de irigare a spațiului verde.
Spațiul public este o parte esențială a moștenirii urbane, un element puternic în înfățișarea arhitecturală și estetică a orașului, joacă un rol educațional important, este semnificativ din punct de vedere ecologic, este important pentru interacțiunea socială, vine în sprijinul dezvoltării comunității și este încurajator pentru obiective și
activități economice.