Sala ,, Ács Alajos” și-a recăpătat frumusețea. Un nou proiect european finalizat cu succes
Sala ,, Ács Alajos” și-a recăpătat frumusețea. Un nou proiect european finalizat cu succes
Lucrările de consolidare, reabilitare și modernizare la Sala Studio ,, Ács Alajos” au ajuns la final. Vineri, 13 octombrie, Sala Studio a Teatrului de Nord Satu Mare și-a deschis porțile pentru publicul sătmărean, unde are loc și primul spectacol după finalizarea lucrărilor, ,,Maidanul cu dragoste” de G.M.-Zamfirescu , în regia lui Andrei Mihalache.

Lucrările la Sala Studio au demarat în primăvara anului 2022, fiind reabilitate și modernizate atât sala în care au loc spectacolele de teatru, cu locurile rezervate publicului, cât și spațiile adiacente, fațada clădirii istorice, sistemele de iluminat și de sunet care răspund așteptărilor din secolul XXI. 

,,Cu mândrie pot să spun azi că Satu Mare are cel mai frumos teatru din regiunea de Nord-Vest. Este o realizare excepțională, mult așteptată și onorează pe deplin tradiția strălucită a teatrului sătmărean.Teatrul are în mod cert un cuvânt important de spus atunci când reflectăm la ce înseamnă să fim împreună, transmiţând o moştenire valoroasă pentru viitor.”, a declarat primarul municipiului Satu Mare, Kereskényi Gábor.

Sala Studio ,, Ács Alajos” a fost reabilitată prin proiectul european „Dezvoltarea Culturii Transfrontaliere: Teatre Revitalizate în Satu Mare şi Ujgorod” prin care s-a reabilitat și scena mică din cadrul Teatrului Ucrainean Regional Dramatic din orașul înfrățit Ujgorod. 

,,Tot în cadrul acestui proiect, alături de partenerii noștri din Ucraina vom organiza în luna noiembrie și un festival. Pentru că un teatru nu există doar prin săli şi prin clădire, ci există prin oamenii care sunt aici. Mulțumesc partenerilor din Ucraina, împreună am dus la bun sfârșit un proiect a cărui idee a apărut în timpul unei întâlniri pe care am avut-o la Satu Mare cu domnul primar din Ujgorod.”, a încheiat primarul Kereskényi Gábor. 

Cele două clădiri reabilitate au redevenit prin acest proiect puncte de reper importante în viața culturală a regiunii transfrontaliere. Locuitorii, turiștii, vizitatorii vor găsi aici locul potrivit pentru a petrece timp de calitate.

Spectatorii au la dispoziție de spații moderne, reabilitate, atractive. În viitor, aceste săli reabilitate vor găzdui ateliere de lucru, întâlniri profesionale, programe pilot din sfera artistică, dar și spectacole de teatru de anvergură mai redusă.  

Proiectul a fost finanțat prin Programul Operaţional România - Ucraina ENI CBC 2014-2020 şi din bugetul local. Valoarea totală este de 1.002.980 euro, din care 564.640 euro au fost alocați părții sătmărene, iar contribuția municipiului a fost de 56.600 euro.