SATU MARE, PE HARTA INTERNAȚIONALĂ A CICLISMULUI
SATU MARE, PE HARTA INTERNAȚIONALĂ A CICLISMULUI
Satu Mare devine un punct de reper important pentru lumea sportului în aceste zile.  Începând de marți, 6 septembrie și până miercuri, 7 septembrie, 130 de cicliști din 15 țări se află în municipiul Satu Mare, concurând în cadrul celei mai prestigioase competiții sportive, Turul României. 

Conducerea Primăriei alături de ministrul Sportului Eduard Novak, președintele Federației Române de Ciclism, Alexandru Ciocan, Emil Dima, campion național la șosea (fond), Giotti Victoria Savini-Due și de Daniel Crista, campion național la șosea (contratimp) din partea Echipei Naționale a României au subliniat importanța acestui eveniment pentru lumea internațională a sportului, pentru România, și, nu îl ultimul rând, pentru toate orașele care vor fi traversate de Mica Buclă. 

„Vă mulțumesc pentru primirea călduroasă de la Satu Mare.  Înseamnă enorm pentru noi și pentru compețiție faptul că la Cursa Copiilor s-au înscris 240 de copii. E enorm și putem spune că după perioada de pandemie, ceea ce se întâmplă la Satu Mare e o gură de aer. Turul României face și altceva în afară de a promova sportul, competiția își propune să promovează zone pe care poate altfel cicliștii nu le-ar descoperi. Trebuie să mulțumim și Primăriei pentru susținerea, fără de care ne-ar fi fost foarte greu”, a subliniat președintele Federației Române de Ciclism, Alexandru Ciocan. 

Evenimentul, care ajuns la cea de-a 55-a ediție, debutează în municipiul Satu Mare, acestuia revenindu-i rolul principal în Turul României, întrucât găzduiește caravana ciclistă timp de trei zile.  

,,Suntem mândri să fim gazda startului ediției din acest an. Este o mare provocare pentru noi. Prin intermediul acestui eveniment sportiv de talie internaţională contribuim și la promovarea municipiului Satu Mare, alături de Federaţia Română de Ciclism şi de partenerii săi. Mă bucur că sătmărenii sunt încântați de organizarea acestui eveniment, cea mai bună dovadă fiind cei peste 200 de concurenți înscriși la cursa copiilor. Mult succes tuturor echipelor şi lanţ întins în Mica Buclă 2022!”, a declarat primarul municipiului Satu Mare, Kereskényi Gábor. 

Mai mult, ediția din acest an marchează o premieră importantă: va fi transmisă la nivel internațional, prin intermediul Eurosport, care va difuza zilnic rezumate extinse din fiecare etapă în 50 de țări, inclusiv România. Astfel, municipiul Satu Mare va fi promovat în fața unei audiențe de peste 100 milioane de oameni.

,,Mă simt foarte bine în Satu Mare. Întradevăr este una din cele mai longevive competiții sportive din România. Mulți ani am concurat în această competiție alături de președintele federație, Alexandru Ciocan, deci e pe umerii noștri să ducem mai departe această competiție. Ma bucur că Turul României face un pas uriaș anul acesta, ceea ce înseamnă că va fi vizibil pentru milioane de oameni de pe întreg globul pământesc, un lucru care înseamnă mult pentru ciclismul românesc și pentru România.”, a declarat ministrul Sportului, Eduard Novák. 

Ediția cu numărul 55 a Turului României se bucură de una dintre cele mai numeroase participări din istoria competiției – 24 de echipe profesioniste din 15 țări, și de o expunere fără precedent prin intermediul Eurosport.

Organizatorii evenimentului sunt Federația Română de Ciclism alături de Ministerul Sportului și Auchan Retail România, în calitate de partener principal, cu sprijinul Primăriei Municipiului Satu Mare și a Centrul Cultural ,,G.M.Zamfirescu”.

Despre Turul României

Originile Turului României datează de la începutul secolului trecut când, inspirată de Turul Franței, publicația „Revista Automobilă” a organizat, în august 1910, Circuitul Munteniei, pe ruta București-Sinaia-Târgoviște-București. Odată cu venirea Primului Război Mondial, competiția s-a oprit. În 1934, ziarul „Sportul Zilnic” a organizat prima competiție ciclistă națională - Turului României, supranumit și „Mica Buclă”, pe o distanță de 1026 de kilometri, împărțiți în 7 etape. Pentru că a fost organizată cu pauze - cea mai notabilă de 10 ani, între  1936-1946 - competiția a ajuns de-abia la ediția 55, deși au trecut 88 de ani de la lansare. Ediția a 45-a (din 2008) a fost prima ediție care a figurat în calendarul Federației Internaționale de Ciclism. 

Începând cu 2019, competiția este organizată în parteneriat cu Auchan România și este co-finanțată de Ministerul Sportului, Auchan și partenerii Auchan. Ediția din acest an se va desfășura în perioada 6-11 septembrie. În cadrul competiției, sportivii vor lupta pentru tricoul galben (liderul clasamentului general), tricoul roșu (liderul în clasamentul pe puncte), tricoul verde (King of the Mountain), tricoul alb (cel mai bun U23) și tricoul albastru (cel mai bun român). Mai multe informații despre Turul României 2022 sunt disponibile pe www.turulromaniei.ro