SCHWAZ – AUSTRIA
SCHWAZ – AUSTRIA

Schwaz este unul din cele mai vechi oraşe din Europa!  Istoria sa a fost puternic influenţată de minerit şi din secolul XV, când minerii au descoperit o vână de argint, este cunoscut şi ca "Oraşul de Argint" al Tirolului.  Schwaz este situat în zona centrală a văii Unterinntal, la o altitudine de cca. 545 m şi numără în jur de 14.000 de locuitori. Schwaz este capitala districtului cu acelaşi nume în Tirolul austriac şi se află la doar 30 km de capitala land-ului federal, Innsbruck. Das Kellerjoch, având 2.344 m altitudine este muntele care aparţine de Schwaz şi o parte a Tuxer Alpen.

Iubitorii de natură se pot bucura de vederi uimitoare asupra văii Hochinnental şi lumii montane înconjurătoare. Tocmai când pădurile regiunii sunt acoperite de zăpadă, o vacanţă în Schwaz se transformă în o experienţă deosebită. La Kellerjoch s-au ridicat de altfel primele instalaţii pe cablu din Tirol, iar domeniul schiabil primitor pentru familii se bucură printre localnici şi turişti în egală măsură de popularitate ridicată.

Domeniul schiabil Kellerjoch este situat la doar cca. 5 km de centrul staţiunii Schwaz dar pe lângă natură, o atracţie deosebită o exercită şi centrul vechi al orașului. Numeroase monumente, muzee şi festivităţi au făcut din acest oraş unul dedicat culturii. Astfel, după ziua de schi, se recomandă o plimbare prin centrul vechi, cu farmec medieval şi cu clădirile din perioada de vârf a mineritului de argint. De asemenea, pentru a pătrunde și mai profund în istoria staţiunii, este indicată o vizită la ”Mina de Argint” Schwaz, emblematică pentru acest oraș minunat.

Relația de înfrățire dintre Satu Mare și Schwaz datează din anul 2006, când a fost semnat ”Protocolul de Prietenie” dintre cele două orașe.Momentul festiv a avut loc la Satu Mare, în data de 27 mai 2006, documentul de înfrățire fiind semnat de primarii celor două orașe, domnul dr. Hans Lintner și domnul Iuliu Ilyes, însuflețiți fiind de dorința extinderii și consolidării acestei relații de colaborare, în spirit european. A urmat apoi semnarea aceluiași document, în limba germană, la Schwaz, în data de 2 iunie 2007, de către cei doi primari, dr. Hans Lintner și Iuliu Ilyes, în prezența celor doi prefecți Mark Hauptmann, al regiunii Tirol, și Radu Bud, al județului Satu Mare.

La inițierea relațiilor, semnarea protocolului de prietenie și mai apoi înfrățirea dintre localități, și-au adus o importantă contribuție conducerile Cluburilor ”Kiwanis Schwaz”, respectiv ”Kiwanis Satu Mare”, dar și cele ale organizațiilor Caritas.Michael Khuen-Belasi, viceprimarul orașului austriac și proprietarul hotelului "Plankenhof", în care a fost cazată delegația sătmăreană, s-a dovedit a fi nu numai o gazdă generoasă, ci și un prieten și îndrumător, gata în orice moment să ajute și să fie de folos oaspeților sătmăreni. Semnarea protocolului la Schwaz, în data de 2 iunie 2007, a coincis cu începerea sărbătorilor "Silbersommer Schwaz" – ”Vara de argint Schwaz”.