300 de ani de când Satu Mare a primit statutul de oraș liber regal
300 de ani de când Satu Mare a primit statutul de oraș liber regal
Primăria Municipiului Satu Mare a marcat astăzi acest eveniment important în prezența mai multor personalități sătmărene și invitați de seamă.  Titlul de oraș liber regal semnifică dreptul de autoguvernare a comunității, iar statutul obținut s-a dovedit să fie premisa dezvoltării și prosperării.

S-au împlinit 300 de ani de când Satu Mare a devenit oraș liber regal. În 1721, printr-o diplomă imperială emisă de Carol al VI-lea, s-a consfințit unirea dintre Sătmar și Mintiu sub denumirea de Satu Mare. Titlul de oraș liber regal semnifică dreptul de autoguvernare a comunității, iar statutul obținut s-a dovedit să fie premisa dezvoltării și prosperării. Primăria Municipiului Satu Mare a marcat astăzi acest eveniment important în prezența mai multor personalități sătmărene și invitați de seamă. 

„În toată istoria sa de secole, Satu Mare s-a clădit pe trecut, cu privirea spre viitor. În cursul istoriei, evoluţia orașului nostru a avut mai multe puncte de cotitură, unul dintre cele mai importante fiind în 1721. Atunci, diploma imperială emisă de Carol al VI-lea a consfințit unirea dintre Sătmar și Mintiu, orașului Satu Mare conferindu-i-se statutul de oraș liber regal. Anul acesta s-au împlinit 300 de ani de la acest moment important, privit de istorici drept unul hotărâtor pentru dezvoltarea orașului, care nu putea să se întâmple fără ca locuitorii acestuia să se unească pentru un scop comun și pentru a-și decide singuri viitorul.

Noi, locuitorii Sătmarului știm din istorie că momentele dificile pot fi depășite numai prin unirea forțelor și colaborarea cetățenilor și, nu în ultimul rând, prin încredere în viitor. Istoria locului oferă mai multe exemple în acest sens. Marea invazie mongolă a distrus vechea cetate, cunoscută de cronicari drept Castrum Zothmar. Acest moment a fost urmat de renaștere și înflorire care s-au datorat abilității meșteșugarilor și negustorilor stabiliți aici în cele două orașe gemene, Satu Mare și Mintiu, lângă vadul Someșului, pe cele două maluri opuse. Perioada războaielor anti otomane a adus distrugeri succesive: cele două orașe au fost jefuite, arse, iar locuitorii erau nevoiți de mai multe ori să-și părăsească casele și să se refugieze din fața inamicului. Primul deceniu al secolului al- XVIII-lea a fost deosebit de greu, povara invaziilor militare fiind amplificată de o epidemie de pestă care a durat mai bine un deceniu. O situație cât se poate de grea și dificilă, dar iată, predecesorii noștri nu s-au dat bătuți, ci au privit înainte și printr-un efort deosebit au obținut de la autoritățile imperiale dreptul de a-și gestiona singuri treburile, adică în denumirea de azi: autonomie locală. Titlul de oraș liber regal semnifică de fapt acest drept de autoguvernare a comunității, iar statutul obținut s-a dovedit să fie premiza dezvoltării și prosperării.
În amintirea momentului de acum 300 de ani am realizat copii facsimil, adică replici fidele ale diplomei privilegiale emise în anul 1721, după originalul păstrat în Muzeul Județean Satu Mare. Secolele trăite împreună ne-au învățat să colaborăm și să fim toleranți între noi. Ne-au învățat că dacă ne unim forțele, vom reuși, însă dacă tragem în direcții diferite, vom eșua. Împreună suntem puternici, dezbinați suntem slabi. Observarea trecutului și învățarea din experiența generațiilor trecute ar putea să fie unul dintre cele mai importante deziderate ale istoriei colective.Sunt onorat să fiu primarul orașului acum când se împlinesc 300 de ani de la obținerea statutului de oraș liber regal.”, a declarat primarul municipiului Satu Mare în cadrul ceremoniei organizate în sala mare a Casei Meșteșugarilor.