BEREGOVO – UCRAINA
BEREGOVO – UCRAINA

Beregovo, denumit Beregszász în maghiară, este un oraș regional în regiunea Transcarpatia, Ucraina. Deși subordonat direct regiunii, este și reședința raionului Bereg. În afara localității principale, mai cuprinde și satul Zatîșne. De-a lungul orașului, curge un mic canal denumit Verke, care leagă râul Borzhava de Latorica.Orașul este situat în apropierea frontierei ungare, la 72 de kilometri la sud de Ujgorod și la 623 de kilometri la sud-vest de Kiev. În anul 2020, populația orașului se ridica la aproximativ 32.000 de locuitori.


Până la sfârșitul Primului Război Mondial, orașul a fost capitală a comitatului numit Bereg, apoi a făcut parte din Cehoslovacia, dar în urma primului dictat de la Viena din 2 noiembrie 1938, a intrat în componența Ungariei. După 1945, Bereg face parte din Ucraina, mai întâi în cadrul Uniunii Sovietice, iar din 1991 din Ucraina Independentă.


Din 1946, numele oficial al orașului este Beregovo. Acesta este singurul oraș din Transkarpathia unde majoritatea predominantă a populației este reprezentată de maghiari. În data de 28 august 2008 a fost semnat ”Protocolul de Înfrăţire” între oraşele Satu Mare şi Beregovo (Ucraina), de către Iuliu Ilyes, primarul municipiului Satu Mare şi Gajdos Istvan, primarul oraşului Beregovo, în prezenţa Consiliului local Satu Mare şi a domnului Kromak Andras, reprezentant al Consiliului local din Beregovo.


În anul 2017, Municipiul Satu Mare a acordat sprijin financiar necesar orașului înfrățit, aprobat de către consilierii locali sătmăreni în ședința desfășurată în data de 27 aprilie. Proiectul de hotărâre prevedea ”acordarea unui ajutor substanțial pentru orașul înfrățit Beregovo, în vederea susţinerii unei minime funcţionări a serviciilor publice ale orașului Beregovo, funcţionare care este grav afectată de starea beligerantă în care se află această zonă”, în contextul războiul din Estul separatist al Ucrainei.