Cutezătorii Munților
Cutezătorii Munților
Asociația de Tineret, Turism și Ecologie Cutezătorii Munților a fost înființată în ianuarie 2018 de o mâna de iubitori ai naturii dornici să-și împărtășească experiența și să îndrume tinerii din comunitate sa își dezvolte un mod de viata sanatos și liber, sa protejeze natura și toate formele de viata și sa se implice în activități de ecoturism.

Istoria noastra incepe insa cu 4 ani mai devreme decat actul oficial, în iulie 2014, cand echipa Cutezătorii Munților s-a constituit ad-hoc la un concurs de ecoturism, fiind inițial formată din tineri aflați la vârsta adolescenței. De la participarea la concursuri locale și naționale de ecoturism, la organizarea unor astfel de competiții, activitatea asociației s-a dezvoltat treptat într-o direcție ce vizează în special educația noilor generații în spiritul iubirii de natură, al dezvoltării personale și protejării resurselor. De la an la an ne îmbogățim cu noi membri și voluntari, creștem spirite tinere și îndrăznețe, învățăm despre noi și despre lume și ne angajam serios într-un proces de creștere organizațională.

Concursuri de ecoturism, inițiere în schi fond/ schi alpin, drumeții montane, tabere de ecologizare, tabere de dezvoltare personală pentru tineri defavorizați, evenimente de mers sportiv, evenimente pentru tineri ”Week-end activ la Izvoare”, Festivalul Bucurie în Mișcare Satu Mare, acțiuni de împădurire, organizarea la nivel local a Let's do it/Let's do it, Carpați/Schimba petul cu biletul, implicarea activă în realizarea recordului Guiness World Record - Cel mai mare 100 (Alba Iulia), participări la Maratonul Internaţional Sibiu pentru sustinerea A.L.E.G.

Sibiu, participării la concursurile de ecoturism din țară, parteneri ai Festivalului Voluntariatului, maratoane folk, lansări de carte, sunt doar cateva dintre direcțiile în care ne-am pus energia și abilitățile pentru a trezi comunitatea și a încuraja tinerii spre un stil de viață sănătos, creativ și activ. Implicarea în activitățile cu și pentru tineri ne-au fost apreciate și la nivel național, astfel la Gala Tineretului din 2019, am obținut premiul III la categoria “Implicare civică, voluntariat și mediu” cu proiectul “Tabără de ecologizare şi dezvoltare personală Cutezătorii Munţilor” şi premiul “Cel mai tânăr ONG”. Ne-am adaptat provocarilor acestor ani, astfel incat chiar și în pandemie, am găsit modalitatea  de a fi alături de tinerii din comunitate, fiind perioada în care am început procesul de recrutare si formare a voluntarilor cutezători. Situația conflictului de la graniță a fost o altă provocare la care am ales să răspundem prin activități umanitare în sprijinul refugiatilor din Ucraina: ajutor de urgență în vămile Petea și Halmeu, distribuire alimente si produse de igienă pentru cei aflați în tranzit, consiliere în limba ucraineană, desfășurarea de evenimente caritabile.  

Încă din primul an de la înființare, am realizat că una dintre cele mai bune moduri de a fi sustenabili ca si organizație, de a crește si de a ne diversifica paleta de acțiuni pentru tineri o constituie proiectele cu finanțare, astfel că am obținut finanțări în cadrul concursurilor locale de proiecte de tineret, Primăria municipiului Satu Mare - Centrul Cultural ”G.M.Zamfirescu” (4 proiecte), de la DJST Satu Mare (4 proiecte), , Start ONG (1) si astfel că sintagmele ”Urcă munții cu noi”, ”Mers sportiv în orașul tău”, ”Creatori de amintiri”, ”Respect pentru hrană” au devenit parte din brandul nostru personal și parte a moștenirii pe care vrem să o ducem mai departe.