A szatmáriak használatba vehették a gyalogoshidat
A szatmáriak használatba vehették a gyalogoshidat
A szatmárnémeti gyalogoshíd nem csak egy beruházás, hanem városunk szimbóluma.

A Szamos folyón átívelő gyalogoshíd munkálatai befejeződtek, amit 2024. május 10-től, péntektől a szatmáriak használatba vehettek, a projekt a fenntartható városi mobilitást támogatja.

Az esztétikus kialakítású létesítmény fontos szerepet játszik a központi városrész arculatának javításában.

„Nagy örömömre szolgál, hogy együtt nyithatjuk ma meg a Szamoson átívelő gyalogoshidat. Úgy gondolom, hogy ennek minden szatmári lakos örül, hiszen a gyalogoshíd nem csak egy egyszerű beruházás, mostantól városunk szimbóluma. A létesítmény az egyik legnagyobb ilyen jellegű építmény Romániában, hossza 214 méter, a felfüggesztése csak a töltésen van.
Ez a projekt része annak a nagyberuházásnak, amely gyakorlatilag megváltoztatta a város arculatát: az új központ és a történelmi városközpont felújítása mellett megépült a gyalogoshíd. Mindezek a projektek európai uniós finanszírozással valósultak meg, és a város fejlődésének kötelező lépései voltak. Új arculata lett Szatmárnémetinek, barátságosabbá vált a város a szatmáriak és vonzóbbá a turisták számára.
Köszönöm a szatmáriaknak a türelmet és a támogatást. Azt szeretném, hogy legyenek büszkék városukra. Köszönöm a tervezőnek, köszönöm a kivitelezőnek nem csak az elvégzett munkát, hanem főleg azt, hogy szívüket-lelküket tették bele ebbe a projektbe. Biztosan emlékeznek még arra a látványos műveletre, amikor a híd fémszerkezete a helyére került.
Továbbra is elkötelezettek vagyunk és mindent megteszünk Szatmárnémetiért és városunk jövőjéért!” – fogalmazott Szatmárnémeti polgármestere a gyalogoshíd megnyitóján.

A gyalogoshíd része „A szatmárnémeti új központ gyalogos és kerékpáros útvonalának korszerűsítése és bővítése” néven, európai uniós finanszírozással megvalósított átfogó projektnek. A beruházás 2022-ben készült el, 40 év után a szatmáriakat modern és barátságos új központ várja.

Az új központ korszerűsítését és a gyalogoshíd megépítését célzó projekt összértéke 54 169 820 lej.

Az Október 25 tér és a Batthyány (Corneliu Coposu) sétány rehabilitációja a Szamos folyón átívelő gyalogoshíd megépítésével befejeződött, a beruházás 2023-ban indult.