Megújította testvérvárosi együttműködését Szatmárnémeti és Wolfenbüttel
Megújította testvérvárosi együttműködését Szatmárnémeti és Wolfenbüttel
Ötven év után szombaton megújította a testvérvárosi együttműködését Szatmárnémeti és Wolfenbüttel.

Szatmárnémeti és Wolfenbüttel idén ünnepli testvérvárosi kapcsolatának az 50. évfordulóját. A két város közötti baráti kapcsolat 1970 tavaszán kezdődött, amikor a május 14-i árvízkatasztrófa után wolfenbütteli barátaink a szatmári polgárok támogatására siettek. Négy évvel később, május 31-én írták alá a testvérvárosi protokollt a két város között.

Szombaton, ötven év után, a testvérvárosok vezetői megújították az együttműködésüket, a protokollt Kereskényi Gábor, Szatmárnémeti polgármestere és Thorsten Drahn, Wolfenbüttel első alpolgármestere mellett kézjegyével látta el Axel Gummert, a német testvérváros volt polgármestere és a kapcsolat létrejöttében kulcsszerepet vállaló személyek is. Az ünnepségen részt vettek Szatmárnémeti testvárosainak – Beregszász, Nyíregyháza, Ungvár, Rzseszow, Nagykapos és Gorlice – küldöttségei is. 

„Ötven éven át partereink, barátaink, példaképeink voltak. Önöktől megtanultuk, hogyan fejlesszük közösségeinket, hogyan építsünk jövőt Európának ezen a részén. 1970-ben elsőként siettek a segítségünkre, de a bajban nemcsak segítő kezet nyújtottak, hanem rendkívüli bátorságról is tanúbizonyságot tettek. Európa változik, ezért amikor a jövőnket tervezzük, arra kell figyelnünk, hogy mi a teendőnk azért, hogy városainkat egy jobb hellyé tegyük, illetve arra, hogy ezekbe a projektjeinkbe miként vonhatjuk be a szatmárnémeti és a wolfenbütteli polgárokat. Vannak közös céljaink, vannak közös értékeink, és együtt megtaláljuk a módját annak, hogy ezt a közösségeink építésére használjuk” – nyilatkozta Kereskényi Gábor polgármester. 

„Ennek a két testvérvárosnak a kapcsolata az egyenlőségre épült, melynek alapjául a tolerancia és a kölcsönös tisztelet szolgált. Mostantól ez a partnerség új, dinamikusabb szintre lép” – fogalmazott Wolfenbüttel első alpolgármestere. 

Az együttműködés öt évtizede alatt támogattuk a párbeszédet, a kulturális eszmecserét, a tapasztalatcserét és a kölcsönös segítségnyújtást. Isten éltesse ezt a barátságot, a testvérvárosi együttműködés hozzon további sikereket!