×
Salubrizare
ÎNTREBĂRI FRECVENTE
ÎNTREBĂRI FRECVENTE

1. Care sunt deșeurile care trebuie colectate separat și reciclate?                  

Deșeuri reciclabile  - hârtie-carton, plastic, sticlă, metal,                                                             

2. De unde se pot solicita sacii galbeni?

De la casieriile Florisal : 
- pentru locuitorii mal drept Someș: Casieria nr. 1, Str. Micu Klein nr. 4, telefon: +40 (261) 712 211, email: [email protected].  Orar: Luni - Vineri: 9:00 - 17:0 
- pentru locuitorii mal stâng Someș: Casieria nr. 2 – Str. Careiului nr. 8, telefon: +40 (261) 769 353, email: [email protected]. Orar: Luni - Vineri: 9:00 - 17:00

3. Care este programul de colectare al fractiei uscate?

Deșeurile uscate (reciclabile) de la gospodăriile individuale vor fi ridicate o dată la două săptămâni  (în săptămânile para ale anului) Pentru a vizualiza calendarul cu programul de colectare apăsați aici  (zilele marcate cu galben)

4. Care sunt deșeurile reciclabile ce pot fi puse în sacii  galbeni – fracția uscată?

Deșeuri reciclabile  - hârtie-carton, plastic, sticlă, metal. 

why-recycle-1200 (1)

 

 

 

 

 

Deșeuri de hârtie: (deșeuri de ambalaj de hârtie și carton, ): ambalaje diverse de hârtie-carton; cutii de carton;  cutii de cosmetice;  cutii de pizza necontaminate, pungi de hârtie;  ziare, caiete și reviste (fără părți adezive, din metal sau din plastic),  cărți;  plicuri;  cărți de vizită. 

Deșeuri de plastic: deșeuri de ambalaj provenite de la diverse produse, consumabile, de tip folie, PET, alți recipienți de plastic.

             

Deșeuri de metal: deșeuri de ambalaj pentru băuturi și produse alimentare.

Deșeuri de sticlă: deșeuri de ambalaj de la recipienții pentru alimente.

5. Care sunt deșeurile ce NU pot fi puse în sacii  galbeni?

- deșeuri reziduale/amestecate/menajer, 
- diluanți sau alte substanțe chimice periculoase, deșeuri medicale (de exemplu seringi folosite)
- oglinzi, geamuri, produse din porțelan, ceramică, cristal/vase rezistente la căldură etc. 
- șervețele și hârtie bucătărie folosite, hârtie de ambalat lucioasă
- deșeuri vegetale

   

 

6. Care sunt deșeurile ce  pot fi puse în tomberoane – fracția umedă? Deșeuri reziduale/amestecate/menajere: 
Exemple: resturi de mâncare (carne, lactate, vegetale, ouă), scutece de unică folosință, absorbante, reziduurile/excrementele animalelor de casă, conținutul sacului de la aspirator, mucuri de țigară, șervețele folosite, ambalaje foarte murdare, cioburi de ceramică și porțelan, veselă de unică folosință foarte murdară, cenușa de la sobe (dacă în afară de lemn se ard și cărbuni), 

Categorii speciale de deșeuri: DEȘEURI VEGETALE – provenite din toaletări arbori, arbuști, tuns gard viu, cosit iarbă etc.     

 

7. Ce pot face cu deșeurile deșeurile vegetale?

Aceste se ridică  de către operatorul de salubritate, de la adresa lucrărilor efectuate, contra cost, în baza unei solicitări.      

 

 

8. Ce pot face cu deșeurile voluminoase? Deșeurile voluminoase se ridică de către operatorul de salubritate de la domiciliu, contra cost,  în baza unei solicitări.

9. Ce pot face cu deșeurile  DEEE (Deșeuri de echipamente electrice și electronice)?   

Colectarea acestora se face de către societățile de colectare specializate și autorizate: 

 Pe raza municipiului Satu Mare există campanii de colectare inițiate de către ALPIN SRL, împreună cu UATM Satu Mare, și partenerii WMSS, Lifetree și Recolamp cu frecvență trimestrială. Campaniile se vor desfășura prin 16 puncte de colectare, grupate pe zone și amplasate de-o parte și de alta a râului Someș. (se atașază programul de colectare) 
- pe raza municipiului Satu Mare la cerere reprezentanții ALPIN SA se deplasează și la domiciliu pentru aparatura DEEE de mare volum – 0723 888 515 Sau  se pot depune prin aport voluntar la sediul societății, str. Oașului nr. 23 ,  Luni - Vineri  între orele  8-13.

 - sau  se pot depune prin aport voluntar la sediul societății, str. Oașului nr. 23 ,  Luni - Vineri  între orele  8-13.

 

10. Ce pot face cu deșeurile  provenite din demolări și construcții CDC?  

Deșeurile CDC se ridică de către operatorul de salubritate de la domiciliu, contra cost,  în baza unei solicitări. La cerere operatorul de salubrizare pune la dispoziția deținătorilor de deșeurilor CDC, contracost, container pentru deșeurile de construcții și demolări (beton, cărămizi, țigle și produse ceramice, amestecuri de beton, cărămizi, țigle și produse ceramice, fără conținut de substanțe periculoase).

11. Unde pot să arunc deșeurile clinice (cetățeni care primesc tratamente acasă, seringi,…)?      

Deșeurile rezultate din îngrijiri medicale acordate la domiciliul pacientului sau cele rezultate din activitatea de îngrijiri medicale acordate în cabinete medicale amplasate în condominii au același regim cu cel al deșeurilor rezultate din activitatea medicală, conform reglementărilor legale specifice. Persoanele care își administrează singure tratamente injectabile la domiciliu și cadrele medicale care aplică tratamente la domiciliu sunt obligate să colecteze deșeurile rezultate în recipiente cu pereți rezistenți (cutii din carton, cutii din metal etc.), pe care le vor depune la cea mai apropiată unitate de asistență medicală publică, care are obligația de a le primi. Cabinetele medicale vor respecta legislația specifică în domeniu. Se interzice colectarea deșeurilor rezultate din îngrijiri medicale în containerele de colectare a deșeurilor municipale.

Sancțiuni

  • Care sunt sancțiunile daca nu se colectează separat deșeurile reciclabile?

Conform HCL nr.  nr. 256/2023  - ”Persoanele fizice au obligaţia să depună deşeurile provenite din gospodărie, pe tipuri, în sistemul de colectare separată a deşeurilor municipale gestionate de operatorii economici prevăzuţi în Legea nr. 101/2006, republicată, cu modificările ulterioare, inclusiv în centrele prevăzute la art. 60 pct. A lit. h) şi i). - OUG 92/2021 art. 62 alin (1), lit (c), nerespectarea art. 30. alin. (4) - persoane fizice / persoane juridice 10.000-20.000”    

  • Care sunt sancțiunile daca se depun deșeurile în locuri nepermise sau lângă punctele gospodărești?

Conform HCL nr. 256/2023
"Eliminarea, deţinerea, păstrarea deşeurilor în afara spaţiilor autorizate în acest scop sunt interzise. - OUG 92/2021 art. 62 alin (1), lit (b), nerespectarea art. 20. alin. (4),  persoane fizice 30.000 - 45.000/ persoane juridice 50.000 - 70.000 ”    

  • Care sunt sancțiunile dacă nu dețin contract pentru serviciul de salubrizare?

Conform HCL nr. 256/2023 - ”Refuzul utilizatorului de a încheia contracte de prestări servicii cu operatorul de salubrizare licenţiat în aria de delegare respectivă. Legea nr. 101/ 2006 republicată, art. 30 alin (5)  - persoane fizice / persoane juridice 500-1.000”.