NYÍREGYHÁZA – UNGARIA
NYÍREGYHÁZA – UNGARIA

Nyíregyháza este orașul reședință de județ al Județului Szabolcs-Szatmár-Bereg, situat în nord-estul Ungariei, fiind totodată sediul districtului Nyíregyháza. Ca și oraș reședință de județ, este unul dintre cele 23 de municipii (orașe cu statut de județ) ale țării.  Cel mai estic dintre oraşele mari din Ungaria, este al șaptelea oraș ca mărime din țară, având o suprafață de 274,46 km² și o populație de aproape 120.000 de locuitori. Acesta este un oraș în dezvoltare dinamică, fiind motorul economic și cultural al regiunii. 

Municipiul se poate mândri cu oferta vastă de instituţii culturale şi sportive, cu Muzeul Satului, Grădină Zoologică, băile Sóstó şi cu viaţă artistică fructuoasă şi de nivel înalt. Dezvoltarea economică, culturală şi demografică a oraşului este continuă din 1960 încoace.S-a demarat procesul de industrializare, a crescut numărul locuitorilor, s-au extins construcţiile de locuinţe. Nyiregyháza a devenit centru educaţional, oraş universitar, întrucât s-a înfiinţat învăţământul universitar, în domenii precum teologie, religie, economie, medicină.

Protocolul de Înfrățire” dintre Satu Mare și Nyiregyháza a fost semnat în data de 11 martie 2000, de către primarii orașelor înfrățite, doamna Csabai Lászlóné, respectiv domnul Horea Anderco, și a pus bazele sprijinului reciproc, schimburilor de experiență și realizării de proiecte comune în procesul de aderare la Uniunea Europeană. 

În anul 2010, pentru a sărbători cum se cuvine cei zece ani de relaţii de înfrăţire între Satu Mare şi Nyiregyhaza, autorităţile locale din cele două oraşe au alcătuit un amplu proiect de colaborare, pentru care au obţinut finanţare în valoare de peste 117.000 de euro de la Uniunea Europeană.

Primul program important realizat împreună de cele două oraşe în cadrul acestui eveniment dedicat celebrării celor zece ani de înfrățire, s-a desfăşurat la Satu Mare. Zeci de copii şi tineri cu disabilităţi au participat la o Olimpiadă Specială, cu mai multe competiţii sportive, la care au câştigat ”Cupa Prieteniei”. Totodată, însoţitorii persoanelor cu disabilităţi, voluntarii şi reprezentanţii instituţiilor şi organizaţiilor cu activitate în acest domeniu, au participat la o conferinţă în cadrul căreia și-au împărtăşit experienţele proprii şi au stabilit noi căi de sprijin reciproc.

În data de 11 septembrie 2010, primarii orașelor Nyiregyháza și Satu Mare, doamna Csabai Lászlone și domnul Iuliu Ilyes, au semnat ”Protocolul privind Reconfirmarea Acordului de Orașe Înfrățite”, exprimându-și astfel intenția dezvoltării continue  a colaborării existente și întăririi relațiilor de prietenie, în contextul integrării europene.

În contextul pandemiei, în anul 2020, primarii orașelor Nyíregyháza și Satu Mare, domnii Kovács Ferenc și Kereskényi Gábor, au marcat aniversarea a 20 de ani de la semnarea documentului care atestă înfrățirea. Tema principală a întâlnirii primarilor celor două orașe a reprezentat-o însă protecția împotriva pandemiei generate de virusul COVID – 19. Subiectele abordate în cadrul acestei întâlniri au vizat măsurile recomandate în vederea reducerii impactului pandemiei, experiențele acumulate în timpul stării de urgență, precum și repercusiunile pandemiei din punct de vedere economic, de ambele părți.

www.nyiregyhaza.hu