Wolfenbüttel - Germania
Wolfenbüttel - Germania

Wolfenbüttel, oraş situat în Landul Saxonia Inferioară (Niedersachsen, Germania) cu aproximativ 54.635 de locuitori (conform datelor din anul 2002), este oraș înfrățit al Municipiului Satu Mare din primăvara anului 1974. Protocolul de înfrățire a celor două orașe a fost semnat la data de 31 mai 1974 de către primarul Friedrich Ehrhoff şi colegul, omologul său din Satu Mare, Vasile Gîta, alături de secretarii celor două oraşe, Wolfgang Wessel şi dr. Iuliu Luţaş. 

Înfrăţirea dintre Satu Mare şi Wolfenbüttel a luat fiinţă în urma inundaţiilor catastrofale din 14 mai 1970, când acest oraş din Germania a sărit în ajutorul populaţiei sinistrate din Satu Mare, trimiţând de urgenţă mai multe transporturi de pături, textile, încălţăminte, alimente şi medicamente, dar şi alte bunuri. Acest parteneriat s-a dezvoltat în decursul mai multor decenii de la schimburi între delegaţii oficiale, la relaţii prieteneşti între un număr tot mai mare de cetăţeni de cele mai diverse categorii, elevi, cadre medicale, oameni de cultură şi artă, personal didactic, funcţionari ai administraţiei, oameni din conducerea unor întreprinderi, membrii ONG-urilor, ai asociaţiilor sportive, ansambluri artistice, cetăţeni obişnuiţi.

Cronologia înfrățirii a fost cuprinsă de către orașul Wolfenbüttel într-o broșură: “Wolfenbüttel – Satu Mare, Cronologia unei înfrățiri 1970 - 2005”. Fost primar al oraşului Wolfenbüttel, domnul Axel Gummert, împreună cu viceprimarul din acele vremuri, domnul Manfred Ammon, au fost distinși cu titlul de Cetăţean de Onoare al Municipiului Satu Mare, pentru meritele deosebite în cadrul dezvoltării parteneriatului dintre cele două oraşe.

Sâmbătă, după 50 de ani, protocolul de înfrățire a fost resemnat de primarul municipiului satu Mare Kereskényi Gábor și prim viceprimarul Thorsten Drahn orașului Wolfenbüttel, dar și a fostului primar al orașului german, Axel Gummert, și a fostului viceprimar Manfred Ammon, doi mari promotori ai relațiilor dintre cele două orașe înfrățite. La ceremonie au participat reprezentanți ai tuturor orașelor înfrățire și partenere cu municipiul Satu Mare: Beregovo, Nyíregyháza, Ujgorod, Rzeszów, Nagykapos și Gorlice.

„În toți acești 50 de ani ne-ați fost parteneri, prieteni, ați fost modele pentru noi. Am învățat cum să dezvoltăm comunitățile noastre, să ne construim un viitor în această parte a Europei. În 1970 ați fost primii care ne-ați sărit în ajutor, nu doar că ne-ați întins o mână de ajutor la necaz, dar mai ales ați dat dovadă de un curaj extraordinar pentru acele vremuri. Europa se schimbă și trebuie să ne gândim la viitorul nostru, la cum să facem din orașele noastre un loc mai bun, cum să facem ca locuitorii din Satu Mare și Wolfenbüttel să facă parte din acest proiect. Avem obiective comune, valori comune și împreună vom găsi și modalitățile de a comunica pentru ca oamenii să rămână alături de noi”, a declarat primarul Kereskényi Gábor.

„Relațiile dintre cele două orașe înfrățite au fost mereu de pe poziții de egalitate, bazate pe 2 principii: toleranța și respectul reciproc. Acum parteneriatul întră intr-o nouă etapă mai dinamică”, a spus prim viceprimarul orașului Wolffenbüttel.

În cele cinci decenii de înfrățire, fiecare dintre noi a promovat dialogul, schimbul cultural, experiența, solidaritatea și sprijinul reciproc.

La mulți ani prieteniei noastre bazate pe schimb de idei și bune practice în diverse domenii, initiative comune, dedicare și implicare!

 

Puncte turistice importante ale oraşului Wolfenbüttel sunt: Castelul, renovat în mai multe rânduri, care adăposteşte un remarcabil muzeu, încăperi de protocol ale Primăriei, dar şi un liceu, Casa Lessing, unde a locuit şi creat marele om de cultură, Biblioteca Ducele August, biserica Trinitatis, cartierul "Mica Veneţie", suburbia barocă Auguststadt cu străduţele sale romantice.
Cele mai cunoscute întreprinderi din Wolfenbüttel sunt firma Jägermeister, producătoarea renumitului lichior de plante, firma MKN, producătoare de bucătării de mare capacitate, întreprinderea de tehnică agricolă Welger, precum şi o întreprindere producătoare de ierbicide şi fungicide. Un mare număr dintre locuitori lucrează în uzinele de automobile Volkswagen din Wolfsburg, oraş situat în apropiere. Wolfenbüttel este înfrăţit şi cu oraşele Sèvres (Franţa), Kenosha (U.S.A.), Kamiena Gora (Polonia).
Site-ul orașului Wolfenbüttel: http://www.wolfenbuettel.de