125 éve nyitotta meg kapuit a Kossuth-kert
125 éve nyitotta meg kapuit a Kossuth-kert
Kiss Gedeonra, az egykori városi főjegyzőre és főkapitányra, a Kossuth-kert megálmodójára és létrehozójára emlékeztünk.

A „fák ezredese" nagyot mert álmodni, és mi 125 év után is nap mint nap csodálhatjuk ennek a csodálatos parknak a szépségét. Ugyanakkor felelősség is számunkra, hiszen úgy kell vigyáznunk rá, hogy utódaink 125 év múlva is a Kossuth-kertben pihenhessenek egy-egy fárasztó nap után.


„Vannak olyan személyiségek, akiknek munkája örök nyomot hagy egy közösség életében. Olyanok is vannak, akik meg tudnak változtatni egy egész közösséget. Kiss Gedeon, ahogy sokszor emlegetjük, a fák ezredese ilyen személyiség volt, akinek örökségét nem csak ápolni kell, hanem tovább is kell vinni!
Ezért az elmúlt hét évben sokat dolgoztunk, hogy javítsunk az általa alapított Kossuth-kert állapotán, mely már igen szomorú képet mutatott. Letérközvetük a sétányokat, kicseréltük az utcai bútorzatot, új, a parkhoz méltó kerítést állítottunk. Újranyitottuk az egykori közfürdő épületét, amely ma, Zöld Ház néven, kiállításoknak, workshopoknak és egyéb rendezvényeknek ad otthont. De a Kossuth-kerttel kapcsolatban itt nem érnek véget terveink. Újra élettel töltjük meg a zöldövezetet és annak környékét. És igyekszünk megoldást találni a legzavaróbb problémára is… akkor is, ha ez nem könnyű, mert sokan próbálnak keresztbe tenni nekünk. Ez alkalommal is kérem azokat, akik nem akarnak segíteni, legalább ne akadályozzanak minket! A Kossuth-kert Szatmárnémeti ékköve és annak is kell maradnia, Kiss Gedeon örökségét pedig tovább kell adnunk a következő generációnak”
– mondta Kereskényi Gábor polgármester.


Kiss Gedeon születésének 200-ik, halálának pedig 125-ik évfordulójának tiszteletére facsemetét ültettek és emléktáblát avattak.