36 utcában cserélték a közvilágítási rendszer régi izzóit LED-es világítótestekre
36 utcában cserélték a közvilágítási rendszer régi izzóit LED-es világítótestekre
A Környezetvédelmi Alap Igazgatósága (AFM) által finanszírozott projekt keretében 1659 LED-es lámpatestet szerelnek fel Szatmárnémeti 119 utcájában.

A Szatmárnémeti Polgármesteri Hivatal által bonyolított, a Környezetvédelmi Alap Igazgatóság (AFM) által finanszírozott „Az energiahatékonyság növelése és intelligens energiagazdálkodás Szatmárnémeti Municípium észak-keleti körzetének közvilágítási infrastruktúrájában” című szerződés részeként a régi izzókat LED-es lámpatestekre cserélik. A fent említett projektben 119 utca szerepel, amelyeken összesen 1659 LED-es világítótestet szerelnek fel. A beruházás értéke 4 550 345,95 lej +áfa.

A LED-es lámpatestek távirányító rendszerrel működnek, amely lehetővé teszi a közvilágítási rendszer főbb paramétereinek távoli beállítását a még nagyobb hatásfok elérése érdekében (pl. éjszaka meghatározott időintervallumban a világítótestek teljesítménye X%-kal csökkenthető). A beruházás fő haszna az energiahatékonyság és a LED technológia megbízhatóságának köszönhetően alacsonyabb hosszú távú karbantartási költségek. A munkálatokat végző Flash Lighting Services Rt. által biztosított garancia a LED-es lámpatestekre és a telemenedzsment rendszerre 10 év, az elvégzett munkálatokra pedig 5 év.

Jelenleg a megyeközpont közvilágítási rendszerének mintegy 50%-át biztosítja LED technológiás lámpatest, ebben nem szerepel a fent említett projekt. A projekt megvalósítása után ez az arány 70%-ra emelkedik.

Ezen a héten az alábbi utcákban cserélték a hagyományos izzókat LED-es lámpatestekre: Fragilor (Mikes Kelemen), Crasna (Bethlen Gábor), Iuliu Hossu, Ioan Slavici (Kinizsi), Crișan, a Grigore Ureche utca Crișan és Fabricii utca közötti szakasza, a Mileniului utca George Coșbuc és Mihai Viteazul utca közötti szakasza, a Corvinilor (Hunyadi) utca Traian (Attila) sugárút és Iuliu Hossu utca közötti szakasza, Plevnei, Alexandru Vlahuță, Dealului, Oltului, Ialomiței, Udvari és Batizi út, Șoimoșeni, 1 December 1918 (Széchenyi), Aurel Popp (Majláth), Gheorghe Șincai (Mária), Mircea cel Bătrân (Kossuth Lajos), a Henri Coandă (Bányai) és Traian (Attila) sugárút, István tér (Piața Eroilor Revoluției), Decebal (Várdomb), Cetății, Ion I.C. Brătianu, Doina (Diófa), Ion Budai Deleanu (Budai Nagy Antal), Samuel Micu Klein, Mihai Eminescu, Mioriței, Costache Negruzzi, 24 Ianuarie (Szegfű), Romană tér,  Nicolae Bălcescu, Tudor Vladimirescu.