FELVILÁGOSÍTÓ ÉS NEVELŐ ELŐADÁS AZ IVÓVÍZFORRÁSOK VÉDELMÉVEL KAPCSOLATBAN
FELVILÁGOSÍTÓ ÉS NEVELŐ ELŐADÁS AZ IVÓVÍZFORRÁSOK VÉDELMÉVEL KAPCSOLATBAN
Ma, 2023. december 14-én felvilágosító és nevelő előadást tartott az Apaserv Satu Mare Rt. a Szatmárnémeti Polgármesteri Hivatalnál a vízforrások védelmének fontosságáról. Az előadásnak a Szatmárnémeti Polgármesteri Hivatal adott otthont, résztvevői pedig az önkormányzat dolgozói voltak. Az előadás célja a vízfogyasztók felvilágosítása az ivóvíz minőségével, a lakosság egészségével, az ivóvízforrások védelmével, valamint az ezeket szabályozó törvénykezésekkel kapcsolatban.

Az ivó- és szennyvíz rendszer fejlesztése létfontosságú, akár új hálózatról beszélünk, akár a meglévők rehabilitációjáról. Az 💧 Apaserv Satu Mare S.A. által megvalósított projektek nélkülözhetetlenek Szatmárnémeti fejlődése szempontjából. Folytatjuk az együttműködést az APASERV valamennyi, 🇪🇺európai forrásból finanszírozott projektjének sikeres megvalósítása érdekében.

Az első előadást a Szatmárnémeti „Mihai Eminescu” Nemzeti Kollégiumban tartják, egy 30 fős diákcsoport részvételével, a második előadásnak a Szatmárnémeti polgármesteri hivatala ad otthont, résztvevői pedig az önkormányzat dolgozói lesznek. Ezen előadások célja a vízfogyasztók felvilágosítása az ivóvíz minőségével, a lakosság egészségével, az ivóvízforrások védelmével, valamint az ezeket szabályozó törvénykezésekkel kapcsolatban. Az önkormányzat dolgozóinak szóló előadáson értelemszerűen elhangzanak azok az információk is, amelyek az ők kötelezettségeiket taglalja az ivóvízforrások védelme, az emberi fogyasztásra szánt víz minőségének kritériumai, a vízforrások monitorizálása, egészségügyi és hidrogeológiai védőövezetek, illetve a védett területeken engedélyezett tevékenységek terén.

Ugyanakkor az APASERV SATU MARE SA ezen akcióinak legfőbb célja, hogy a fiatal generációban tudatosítsa a víz fontosságát, hiszen e természeti elem nélkül nincs élet, ugyanakkor a környezet védelme, a természet megőrzése — mindezek részei a Nagy Infrastruktúra Operatív Program 2014-2020 (POIM) társfinanszírozásával megvalósuló Szatmár megyei víz- és csatornahálózat infrastruktúrájának kiépítését célzó regionális terv, Északnyugati Fejlesztési Régió 2014-2020 projekt népszerűsítésének.

Mint ismeretes, a Szatmár megyei víz- és csatornahálózat infrastruktúrájának kiépítését célzó regionális terv, Északnyugati Fejlesztési Régió 2014-2020 projekt összértéke 990.449.833 lej, ÁFA nélkül. A Kohéziós Alap és az állami költségvetés által biztosított, vissza nem térítendő támogatás értéke 901.323.710,70 lej, a kedvezményezett társfinanszírozásának értéke pedig 89.126.122,30 lej, amely a projektbe bevont önkormányzatok (18.394.361,44 lej) és az APASERV SATU MARE SA saját hozzájárulásából (70.731.760,86 lej) tevődik össze.

A projekt fő célja a víz- és csatornahálózat infrastruktúrájának javítása Szatmár megyében, a kisebb, 50 főt számláló, illetve a 2000 fősnél nagyobb településeken is. A beruházások által a szolgáltatások megfelelnek majd a vízminőségnek és a szennyvízkezelésnek az emberi fogyasztásra szánt víz minőségéről szóló irányelv (98/83/CE direktíva), és a települési szennyvízkezeléséről szóló irányelv (91/271/EEC direktíva) előírásainak.

A projektet támogatja a Kohéziós Alap a Nagy Infrastruktúra Operatív Program 2014-2020 révén