×
NAGY BERUHÁZÁSOK
NAGY BERUHÁZÁSOK
A nagy projektek összekötik a közösséget és megkönnyítik majd a történelmi városközpont megközelítését. A fenntartható és egészséges közlekedési alternatívák hozzájárulnak egy aktívabb és környezetkímélőbb élethez.
  • A Strand utcáról induló Szamos-híd építése jó ütemben halad. Ez a legnagyobb beruházás, amit az önkormányzat az elmúlt 30 évben, ami egyedi építmény lesz az észak-nyugati régióban. 
  • A régi főtér felújítása 2023-ban egész évben zajlott, a Libertăţii tér rehabilitálásával a központot visszaadjuk a szatmári polgároknak: gyalogos sétányokkal, zöldövezetekkel, teraszokkal és a pihenőövezetekkel. A gyalogos sétányokon kívül kerékpársávok is készülnek, növeljük a zöldövezetek arányát, modernizáljuk a szökőkutakat, a járdákat és sétányokat. 
  • 2023-ban helyére került a gyalogoshíd 400 tonnás vasszerkezete, a városközpontot és a Szamos túl oldalán lévő bevásárlóközpontot összekötő híd része az új központ rehabilitációjának, a projekt európai uniós finanszírozással valósul meg.
  • A Dinamo sportbázist a Román Labdarúgó Szövetséggel közösen újítottuk fel –a korszerűsített létesítménynek része egy 100 x 60 méter méretű műfüves labdarúgó pálya, amely a szövetség által szervezett B és C kategóriás mérkőzések lebonyolítására is alkalmas. Megújult az öltöző és a kosárlabda pálya, műanyag borítású atlétikai futópálya és a távolugráshoz szükséges homokpálya is van a sportbázison, a lelátó 200 fő befogadására alkalmas. 
  • Folytatjuk a közúti infrastruktúra fejlesztését. Az utóbbi években az önkormányzat jelentős összegeket fordított útkarbantartásra és -javításra, nemcsak a városközpontban, hanem a lakónegyedekben is. 2023-ban a város több tucat utcáját és járdáját korszerűsítettük, és aláírtuk a kivitelezési szerződést a M. Kogâlniceanu és a Decebal (Várdomb) utcai emeletes parkolóházak megépítésére. 
  • Befektetünk az oktatásba. 2023-ban 47,2 millió lejt költöttünk a szatmárnémeti tanintézmények működtetésére. A 13-as számú napköziben bölcsődei csoportokat hoztunk létre, bútorzattal és didaktikai anyagokkal szereltük fel. Több tanintézményben cseréltük a fűtésrendszert, napelemes rendszerrel szereltünk fel a 6-os számú napközit, a Draga Mea óvodát és a Both Katalin Sporttermet. A Mircea Eliade Általános Iskolában korszerűsítettük a tornatermet és kialakítottunk egy multimédia termet. Rehabilitáltuk az Elisa Zamfirescu Technológiai Líceum tornatermét. Tavaly kezdődtek el a Constantin Brâncoveanu Általános Iskola bővítési munkálatai, előkészítettük a Grigore Moisil Általános Iskola épülete bővítési munkálatainak megkezdéséhez szükséges dokumentációkat. 
  • Bővítettük a zöldövezeteket: szeretnénk, ha ezek nem csak színesítenék a várost, de egyben kellemes és vonzó környezetet biztosítanának a szatmáriak számára. Az elmúlt négy évben 3872 fát, 11 328 évelő növényt, 4206 cserjét, 14 903 virághagymát ültettünk el, parkosítottunk és füvesítettünk 93 824 négyzetméter területet, valamint 3135 folyóméter hosszan sövényt ültettünk. Mindezek jelentősen hozzájárulnak a levegőminőség javításához, ami a környezeti fenntarthatóság szempontjából elengedhetetlen.
 
TÁJÉKOZTATÁS / HÍREK
Jó ütemben készül a Szamoson átívelő gyalogoshíd.
A napokban elkészült a vízszigetelő réteg.
A kivitelező a vasbeton szerkezet készítésével elérte a pillérek legmagasabb szintjét.
A régi központ korszerűsítése és sétálóövezetté alakítása elengedhetetlen feltétele volt annak, hogy a városközpontot visszaadjuk a szatmári polgároknak.
A beruházás összköltsége 13,66 millió lej, a megvalósítás időtartama 30 hónap.
Sikeresen a helyére került a 400 tonnás gyalogoshíd fém vázszerkezete. Ez egy látványos, ugyanakkor rendkívül összetett és nehéz művelet volt.