×
PROIECTE MARI
PROIECTE MARI
Investițiile mari vor conecta comunitățile, iar centrul istoric îl redăm sătmărenilor. Cetățenii vor beneficia de alternative de transport durabile și sănătoase, contribuind la o viață mai activă și ecologică în oraș.


•    Podul peste râul Someș- zona str. Ștrandului - lucrările pentru construirea celui de-al treilea pod peste râul Someş avansează. Este cel mai mare proiect de infrastructură al municipiului din ultimii 30 de ani, o construcţie unică în nord-vestul României.
•    Modernizare Centrul Vechi - am continuat pe tot parcursul anului 2023 lucrările de reabilitare a Centrului Vechi. Piața Libertății va deveni un centru cu alei pietonale, spații verzi, zone de terase și de relaxare. Vom crea o infrastructură velo și pietonală, revitalizând zona prin extinderea spațiilor verzi, fântânile arteziene modernizate, trotuare și alei refăcute. În 2023, structura metalică de 400 de tone a pasarelei pietonale a fost montată cu succes pe poziții. Pasarela pietonală este parte a proiectului privind reabilitarea Centrului Nou al municipiului Satu Mare, finanțat din fonduri europene. 
•    Complexul sportiv „Dinamo”, derulat în colaborare cu Federația Română de Fotbal - cuprinde un teren de fotbal cu gazon sintetic, cu dimensiunile de 100 x 60 m, aceste dimensiuni fiind acceptate şi pentru desfăşurarea competițiilor oficiale și a unor meciuri de cat. B şi C.  Vestiarele sunt reabilitate și terenul de baschet refăcut. În colaborare cu Federația Română de Fotbal a fost amenajat un teren de fotbal omologat pentru Liga a 2-a. Este o bază sportivă unică în nord-vestul țării care cuprinde și o pistă de atletism din material tartan, o pistă şi o groapă cu nisip pentru săritura în lungime și o tribună cu 200 de locuri.
•    Continuăm reabilitarea infrastructurii rutiere. În ultimii ani, Primăria a investit masiv în reabilitarea infrastructurii rutiere din municipiu, atât în zona centrală, cât și în cartiere. În 2023 au fost reabilitate zeci de străzi și trotuare și s-au semnat contractele pentru realizarea Parcării Supraetajate de pe strada M. Kogălniceanu și a Parcării etajate de pe strada Decebal.
•    Investim în sistemul educațional. În 2023 s-au alocat 47.2 milioane lei pentru buna funcționare a învățământului sătmărean. Au fost amenajate spații grupe de creșă la Grădinița cu Program Prelungit nr. 13, dotate cu mobilier și materiale didactice. Au fost schimbate centralele termice la mai multe unități de învățământ, montate panouri solare la Grădinița cu Program Prelungit nr. 6, Grădinița cu Program Prelungit ”Draga Mea” și Sala de sport Ecaterina Both. A fost reabilitată sala de sport a Școlii Gimnaziale Mircea Eliade și amenajat un laborator multimedia, s-a reabilitat sala de sport a Liceului Tehnologic Elisa Zamfirescu. Anul trecut au început lucrările de extindere la Școala Gimnazială Constantin Brâncoveanu și s-au pregătit documentele în vederea începerii lucrărilor de extindere a clădirii Școlii Gimnaziale Grigore Moisil.

•    Extinderea spațiilor verzi: Ne dorim ca sătmărenii să se bucure de spații verzi care nu doar că dau culoare orașului, ci și contribuie la un mediu plăcut și atrăgător pentru toți locuitorii. În ultimii patru ani am plantat 3872 de arbori, 11328 plante perene, 4206 arbuști, 14903 bulbi de flori, am amenajat și gazonat o suprafață de 93824 mp și am plantat 3135 metri liniari de gard viu. Vom continua să îmbunătățim calitatea aerului prin spații verzi pentru că le considerăm esențiale pentru un mediu sustenabil.

 
INFORMĂRI / ȘTIRI
Al treilea pod peste Someș este cel mai mare proiect de infrastructură din ultimii 30 de ani din Satu Mare și e o construcție unică în nord-vestul României.
Pe partea stângă, operațiunea de tensionare a hobanelor a fost finalizată, iar în câteva zile începe operațiunea pe partea dreaptă.
Obiectivul general al proiectului îl constituie reducerea emisiilor de carbon prin îmbunătățirea mobilității urbane, a mediului urban și creșterea calității vieții în municipiul Satu Mare.
Obiectivul general al proiectului îl constituie reducerea emisiilor de carbon prin îmbunătățirea mobilității urbane, a mediului urban și creșterea calității vieții în municipiul Satu Mare.
Acesta se construiește pe strada Dunării din Cartierul Micro 15.
Una din cele mai mari structuri de acest gen din țară, cu o lungime de 214 metri, pasarela pietonală din Satu Mare nu e doar o investiție, ci e un simbol al orașului nostru.