×
PROIECTE MARI
MODERNIZARE CENTRUL NOU
MODERNIZARE CENTRUL NOU

După 40 de ani de așteptare, Centrul Nou al municipiului Satu Mare este modern și primitor. Primăria Municipiului Satu Mare a finalizat în anul 2022 investiția finanțată din fonduri europene.


Primăria Municipiului Satu Mare a derulat lucrările de reabilitare a Centrului Nou, investiție realizată în cadrul unui proiect mai amplu care cuprinde și o pasarelă pietonală. Valoarea totală a proiectului: 33.363.982.92 lei. 


Centrul Nou al municipiului este în prezent la un nivel demn de secolul XXI. Zona centrală a devenit o atracție, după ani și ani în care Piața 25 Octombrie și Pasajul Coposu continuau vizibil să se degradeze. Pentru a opri fenomenul de degradare, a fost gândit și realizat proiectul de modernizare a Pieței 25 Octombrie și a Pasajului Corneliu Coposu, prin finanțare europeană. Proiectul este integrat cu cel care vizează reabilitarea Centrului Vechi, pentru care Primăria Municipiului Satu Mare a câștigat de asemenea o finanțare europeană. 


A fost modernizat Centrul Nou al municipiului Satu Mare, Piața 25 Octombrie și Pasajul Corneliu Coposu, s-a integrat în peisajul architectural o pistă de biciclete, a fost refăcută fântâna artezienă și s-a amenajat un spațiu public generos pentru organizarea de evenimente și întruniri publice. 


Fântâna cu jocuri de lumini și sunet din Piața 25 Octombrie este una din marile atracții ale municipiului Satu Mare, fiind admirată zilnic de sute de sătmăreni și turiști.
De asemenea, au fost refăcute gradenele, Pasajul Corneliu Coposu, trotuarele și iluminatul public, astfel încât prin toate intervențiile s-a reușit îmbunătățirea amenajărilor peisagistice și crearea unui mediu propice pentru activități de petrecere a timpului liber. Reabilitarea Pieței 25 Octombrie și a pasajului Corneliu Coposu va fi completată de realizarea pasarelei pietonale peste râul Someș, investiție demarată în 2023 și ale cărei lucrări avansează.
 

În 2023, structura metalică de 400 de tone a pasarelei pietonale a fost montată cu succes pe poziții. 

În aprilie 2024, lucrările la pasarela pietonală peste râul Someș se apropie de final. La final de aprilie, se lucrează la montarea pavajului și a liftului pentru persoanele cu dizabilități.

Sătmărenii se pot bucura de vineri, 10 mai 2024, de pasarela pietonală peste râul Someș! Una din cele mai mari structuri de acest gen din țară, cu o lungime de 214 metri, pasarela pietonală din Satu Mare nu e doar o investiție, ci e un simbol al orașului nostru.

Galerie
 
INFORMĂRI / ȘTIRI
Obiectivul general al proiectului îl constituie reducerea emisiilor de carbon prin îmbunătățirea mobilității urbane, a mediului urban și creșterea calității vieții în municipiul Satu Mare.
Săptămâna viitoare se va monta balustrada și se va executa iluminatul public.
Investiția este realizată printr-un proiect finanțat din fonduri europene, având o valoare de 13.150.854 lei.
Ministrul Dezvoltării, Lucrărilor Publice și Administrației, Cseke Attila, a vizitat șantierul din Piața 25 Octombrie, unde se estimează ca lucrările să fie finalizate până la sfârșitul lunii iulie.