×
PROIECTE MARI
POD PESTE RÂUL SOMEȘ- AMPLASAMENT STR. ȘTRANDULUI
POD PESTE RÂUL SOMEȘ- AMPLASAMENT STR. ȘTRANDULUI

Lucrările pentru construirea celui de-al treilea pod peste râul Someş – amplasament str. Ștrandului avansează. Este cel mai mare proiect de infrastructură al municipiului din ultimii 30 de ani. Viitorul pod va fi o construcţie unică în nord-vestul României. Conform raportului de specialitate, structura celui de-al treilea pod va fi suținută de doi piloni, prin intermediul unor hobane din oțel special, dispuse simetric în sistem semiharpă.


Ansamblul hobanat, care va susține podul, are o greutate de 216 tone și este compus din 56 de hobane. Cablurile vor susține o greutate de 12.000 de tone. Este o lucrare spectaculoasă care necesită multă precizie și poate fi făcută doar de puțini specialiști. La finalizare, podul de la Satu Mare va fi, ca și deschidere, al treilea pod hobanat din România. 


De asemenea, se mai prevede amenajarea a patru benzi de circulație, cu câte două benzi pe sens, două trotuare prevăzute cu parapet pietonal și o pistă pentru bicicliști. Pentru accesul de pe diguri pe trotuarele podului se prevăd patru scări, câte două scări pe fiecare dig, iar pentru siguranța circulației pietonale se vor amplasa parapeți metalici de protecție pe rampe, viaducte și pod precum și pe scările de acces de pe diguri. Podul peste râul Someș - amplasament str. Ștrandului este o investiție istorică pentru Satu Mare, iar constructorul austriac Strabag mobilizează resurse importante pentru ca termenul de finalizare să fie respectat. 


În ultimii 40 de ani municipalitatea nu a mai făcut nici o investiție de o asemenea valoare și complexitate, cum este acest pod hobanat și sperăm că executantul va ține ritmul și va termina lucrările în timpul propus. Investiția are o valoare de aproape 200 milioane lei. Din iunie 2016 s-au făcut pași concreți și hotărâți în realizarea acestui obiectiv: a fost scos la licitație și apoi finalizat proiectul tehnic al podului, a fost întocmit dosarul cu toate documentațiile pentru a fi depus spre finanțare la Guvern. În octombrie 2017 a fost aprobat de Consiliul Local proiectul de hotărâre privind declanșarea procedurii de expropiere. 

Primarul municipiului Satu Mare, Kereskényi Gábor, a semnat miercuri, 13 decembrie 2017, la București, contractul de finanțare pentru cel mai așteptat obiectiv de investiție al Primăriei Municipiului Satu Mare, cel de-al treilea Pod peste râul Someș. După mai bine de două decenii de așteptare, conducerea Primăriei Municipiului Satu Mare a făcut un pas istoric pentru demararea acestei investiții vitale pentru dezvoltarea municipiului Satu Mare. În 2021, lucrările la Podul peste râul Someș – amplasament str. Ștrandului se aflau deja într-o stare avansată. Ministerul Dezvoltării, Lucrărilor Publice și Administrației a dublat finanțarea pentru această investiție. 


În același an, în luna aprilie, au fost montate primele grinzi din tablier metalic la podul peste râul Someș, zona str. Ștrandului.Încep să prindă contur și pilonii centrali, care se înalță pe zi ce trece, de care va fi ancorat tablierul metalic. În iunie 2021 au fost montate două macarale, care vor ajuta la ridicarea pilonilor ce vor avea o înălțime de aproximativ 70 de metri. În luna martie a anului 2022, primarul Kereskényi Gábor și administratorul public Csaba Maskulik s-au întâlnit cu reprezentanții Strabag Austria Gerhard Streimel Dir.MT / techn.Direktionsleiter (director tehnic) și Franz Burgstaller, Dir.MT / kaufm.Direktionsleiter (director economic), pentru a analiza stadiul investiției și a discuta calendarul lucrărilor ce vor fi executate pe parcursul anului 2022. În august 2022, construcția avansa conform graficului, iar la finele anului 2022, stadiul de realizare a investiției era de 63%. 

 

În 2023, lucrările avansează. Începând cu luna iunie se toarnă stratul de mixtură asfaltică ( BA 8 ) pentru protecția hidroizolației. De asemenea, în luna iunie 2023, cei mai buni specialiști din lume au venit să pregătească la Satu Mare spectaculoasa operațiune de tensionare a hobanelor la podul peste râul Someș. Operațiunea este realizată de compania germană DYWIDAG, lideri mondiali în domeniu.

 

Lucrările la Podul peste râul Someș- amplasament str. Ștrandului au avansat – 90% stadiu de realizare a investiției. Construcția podului este cea mai importantă investiție derulată de municipiul Satu Mare, în valoare de aproape 200 de milioane de lei, termen de finalizare în luna septembrie 2024.

 

În luna februarie 2024, lucrările la podul peste Someș reintră pe făgașul normal după problemele birocratice întâmpinate. Constructorul a ajuns cu armăturile la cota superioară a pilonilor, iar în următoarele 2-3 săptămâni se va realiza betonarea acestora. Investiția va intra într-o nouă fază, și anume întinderea și tensionarea hobanelor. 

 

În luna martie 2024, a început cea mai spectaculoasă, dar și cea mai dificilă etapă de construcție a noului pod peste Someș, tensionarea hobanelor.

 

Hotărâri exproprieri ,,Pod peste râul Someș"

Galerie
 
INFORMĂRI / ȘTIRI
Constructorul a ajuns cu armăturile la cota superioară a pilonilor
Vicepremierul Kelemen Hunor, ministrul Dezvoltării, Lucrărilor publice și Administrației, Cseke Attila, și ministrul Mediului, Tánczos Barna, într-o vizită de lucru pe șantierul unuia dintre cele mai importante proiecte de infrastructură din România: Podul peste râul Someș, zona Ștrandului din municipiul Satu Mare. 
Au fost montate primele grinzi din tablier metalic la podul peste râul Someș, zona str. Ștrandului.
Podul peste râul Someș, zona str. Ștrandului, cea mai mare investiție realizată de Primăria Satu Mare în ultimii 30 de ani, prinde contur pe zi ce trece.
Ministrul Dezvoltării, Lucrărilor Publice și Administrației, Cseke Attila, a vizitat șantierul Podului peste Someș- zona str. Ștrandului
Ministrul Dezvoltării, Lucrărilor Publice și Administrației, Cseke Attila, a vizitat șantierul Podului peste Someș, zona str. Ștrandului, alături de primarul Kereskényi Gábor.